САЩ ни критикува, заради отношението към циганите

0
Oбществената нетърпимост към ромското малцинство остава най-сериозният проблем при спазването на правата на човека в страната
Oбществената нетърпимост към ромското малцинство остава най-сериозният проблем при спазването на правата на човека в страната Снимка: Sofia Photo Agency

“Маргинализацията и обществена нетърпимост към ромското малцинство остава най-сериозният проблем при спазването на правата на човека в страната. Все по-голямата обществена нетърпимост към бежанците и продължаващото влошаване на медийната среда поради корпоративна и политическа зависимост също са проблематични. Корупцията продължава да подкопава доверието на обществото и бизнеса в съдебната система и другите държавни институции”.

Това са част от изводите в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на правата на човека у нас, предаде БГНЕС. Документът се базира основно на анализи на неправителствени организации, сред които и Българския хелзинкски комитет.

Традиционно в доклада се изтъкват лошите условия в местата за лишаване от свобода у нас. Тази година сериозен акцент в документа се поставя и върху различни казуси, които са породени от мигрантския натиск над България. Цитирани са случаи на насилие над мигранти, както и данни за извършване на криминални престъпления спрямо тях. Безредиците в бежанския лагер в Харманли от есента на 2016 г. също са споменати в доклада. Държавният департамент на САЩ обръща специално внимание и на действията на Динко Вълев и Петър Низамов – Перата по преследване и залавяне на мигранти у нас. Отбелязано е, че властите са предприели действия по разследване на тази дейност.

В доклада са споменати и двата случая, при които българските власти са предали на Турция издирвани за връзки с намиращия се в САЩ турски проповедник Фетхулах Гюлен турски граждани. Заловените през октомври 2016 г. на българо-румънската граница седем бегълци и върнатия в Турция през август миналата година бизнесмен Абдула Буюк.

Липсата на резултати в борбата с корупцията и нежеланието на правителствените власти да провеждат разследвания за подкупи, конфликт на интереси, сложни схеми за присвоявания, търговия с влияние, са сред останалите акценти в Доклада на Държавния департамент на САЩ за 2016 г., които са на база сведения на неправителствени организации, чийто имена не са посочени.

Постановената през май 2016 г. присъда от 10-години затвор за бившия директор на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров, която по-късно бе отменена, а делото върнато за ново разглеждане също намира място в документа. Твърденията са за присвояване на 4,7 млн.лв. Осъждането на бившия съдия от Велико Търново Славчо Петров на четири години затвор заради взет подкуп от подсъдим също намира място в доклада като пример за борбата с корупцията.

Държавният департамент на САЩ отбелязва още, че през 2016 г. в България политически партии, неправителствени организации и медии са изразявали призиви за закриване на НПО-та, които получават външно финансиране.

Докладът за България за 2016 г. съдържа общо 43 страници и е публикуван на интернет-страницата на Държавния департамент на САЩ. Американската администрация представя за 41-ви път годишен обзор за защита на човешките права за общо 200 държави.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари