Сърбия и Косово не се договориха

2
Планът не изисква от Сърбия да признае независимостта на Косово
Планът не изисква от Сърбия да признае независимостта на Косово Видео: NOVA

Планът не изисква от Сърбия да признае независимостта на Косово

Сърбия и Косово не успяха да се договорят как да бъде изпълнено споразумението за нормализиране на отношенията, предава NOVA. Двете страни преговаряха над 12 часа в Северно македонския град Охрид. Посредник им беше Европейския съюз, с чиято помощ беше изготвено споразумението от 11 точки.

Върховният представител на Общността във външната политика Жозеп Борел каза, че двете страни са договорили рамка как 11-те точки да влязат в сила на практика. Но реално нямаше подписване на документа. Планът не изисква от Сърбия да признае независимостта на Косово. Но въпреки това много сърби не го приемат, защото изисква признаване на официални документи като паспорти, регистрационни номера и дипломи.

"Днес трябваше да се споразумеем за плана за изпълнение на споразумението. Някои неща договорихме, от което съм доволен. Но, разбира се, това не е окончателното споразумение", каза президентът на Сърбия Александър Вучич.

Според Албин Курти, премиер на Косово: „договореното днес е анекс към споразумението, който да управлява прилагането му в бъдеще. Другата страна, както и на срещата на 27-и февруари, избягва да подпише споразуменията. Сега остава задача на Европейския съюз как да намери механизъм, за да стане договореното обвързващо от гледна точка на международното право”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари