Сърбите в Косово се оттеглиха от всички държавни институции

0

Подавам оставка от поста министър в правителството, заяви лидерът на сърбите в Косово Горан Ракич

Лидерът на сръбското малцинство в Косово - председателят на партията "Сръбска листа" Горан Ракич, обяви оттеглянето на сърбите от всички институции на властта в Косово, в знак на протест срещу заканата на Прищина да глобява сърбите, които не сменят сръбските си автомобилни регистрационни номера с косовски, и да конфискува автомобилите им:

Ние, политическите представители на сърбите в Косово, след днешната среща единодушно решихме да напуснем всички политически институции, парламента, правителство и 4 общини в Северно Косово, както и да преустановим присъствието и работата на сърби в съдебните и полицейските институции в Северно Косово. Нашите решения ще бъдат в сила, докато Прищина започнете зачита международното право и по-специално да оттегли незаконното решение за автомобилните номера и да създаде асоциацията на сръбските общини. Въз основа на гореизложеното, подавам оставка от поста министър в правителството“, заяви лидерът на сърбите в Косово Горан Ракич, цитиран от Ройтерс и БГНЕС.

След него сръбски депутати направиха изявления за напускане на парламента, а съдии и общински ръководители обявиха оставките си. По същото време ръководителите на сръбската полиция свалиха униформите и пагоните на Косово.

Блерим Вела - началник на кабинета на президента на Косово, обвини Белград в опит да се дестабилизира обстановката в страната.

А в Белград, след извънредно съвещание на правителството, президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, цитирам, "не се отказваме от отговорната политика за мир и и стабилност".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари