Самотна майка стана жертва на трудова експлоатация в чужбина

0
Заточени да не излизат, без пари и храна - така живеят майка и дъщеря от Търговище
Заточени да не излизат, без пари и храна - така живеят майка и дъщеря от Търговище Видео: КИС 13

Самотна майка от Търговище стана поредната жертва на трудова експлоатация в чужбина.

За да спечели пари и да осигури по-добър живот за себе си и на малката си дъщеря, тя тръгва на гурбет в Холандия през март миналата година. За много кратко време обаче тя разбира, че е останала излъгана, а след месец експлоатация с големи трудности се завръща в България, пише Кис 13.

38-годишната жена разчита на познатите си в Холандия, които й обещават сигурна и добре платена работа в една фурнa. А собственикът й пък я примамва освен с добро заплащане, с квартира и занималня за детето й. Жената взема бърз кредит с обещанието, че ще парите ще се възстановят там и тръгва с надеждата за по-добър живот и за двете.

"Пристигнахме там, човекът ни посрещна, каза, че тази вечер ще спим във фурната, защото няма как да ни заведе посред нощите във фурната. И ние останахме да спим с детето на едно походно легло, през нощта в три часа дойде момчето, което прави хляба и ни каза, че патронът е казал да стана и да чистя, от три часа до осем часа аз чистих. На другия ден дойде сутринта към осем часа и аз го попитах да ни заведе в квартирата, да си починем, да да се измием и детето да си почине, той ми говори, че няма квартира и и ще трябва да спим във фурната там.", сподели тя.

В следващите дни жената започва да изпълнява задълженията си, като работи предимно през нощта, по това време детето й също е будно, защото във фурната се произвежда хляб. През деня и двете стоят на един стол, без право да излизат никъде.

"И ядене нямаше, само на детето даваше по един дюнер, аз трябваше да поискам, че детето е гладно. И му поисках пари, той ми каза, че още няма да даде пари и да работя. Тогава аз на един познат му казах да каже на хората, които ме изпратиха там, че не е това, което очаквах, те не ми обърнаха внимание."

След време излъганата жена успява да излезе от работа и чрез други познати се свързва с холандската полиция.

"И извикаха един преводач, след което няколко часа седяхме там, разпитваха ме, идваха от посолството хора, закара ме там, за да им покажа точно къде е мястото, те влезнаха и ми вземаха багажа. И те ме закараха в един социален дом с детето, там ни приеха и много ни помогнаха, за което сме много благодарни."

В продължение на две седмици детето и майката са обгрижвани в дома, докато един ден при тях идват полицаи с адвокат, за да я попитат дали иска да подаде жалба срещу работодателя й, но тя им отказва.

"И ме попитаха дали ми е заплатил, той не ми даде нито един лев, нито ми плати пътя, нито ми даде за труда, който съм си изкарала. Там, от дома много ни помогнаха, купиха ни билети, закараха ни на летището и ни върнаха в България. От София също Агенцията, която ни посрещна на летището и ни върна в къщи."

Властите в Холандия продължават да напомнят на потърпевшата, че все още има право да подаде жалба срещу експлоататора, но тя отново отказва.

"Той ме заплашваше постоянно, че имал хора в България, че познавал много хора и да не си отварям устата, страх ме беше за децата и не съм подавал жалба. Искам да посъветвам всички хора, които тръгват на доверие или чрез познати и фирми, да не се доверяват, защото това, което преживях аз, е много лошо, не искам и други хора да преживеят това. Където и да отидат на работа, или чрез ирма или чрез познати, първо да се регистрират в полицията, че са отишли там на работа, по-лесно става, отколкото да страдат и живеят в страх, която нас."

Сега на самотната майка  й е много трудно, защото е без работа, разчита само на помощта на свои близки и познати тук. Не губи надежда, радва се и се грижи за малкото си дете, надява се да попадне на добър работодател у нас и да намери подходяща работа.

Източник: КИС 13
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари