Самолетоносачът "Адмирал Кузнецов" достигна бреговете на Сирия

0
На борда му има изтребители Су-33, МиГ-29КР, МиГ-29-КУБР и хеликоптери Ка-52К
На борда му има изтребители Су-33, МиГ-29КР, МиГ-29-КУБР и хеликоптери Ка-52К

Руският атомен самолетоносач "Адмирал Кузнецов", който трябва да засили руското военно присъствие в Сирия, се намира вече край бреговете на тази страна, обяви неговият капитан Сергей Артамонов, предаде АФП, цитирана от БТА.

Корабите от групата на самолетоносача пристигнаха в набелязаната зона, в източната част на Средиземно море. Сега те изпълняват задачите си, плавайки във водите западно от сирийския бряг, каза Артамонов пред руската държавна телевизия Россия 1.

Военните самолети на самолетоносача изпълняват полети почти ежедневно, като по-специално отработват маневри на сътрудничество с властите на най-близкото сирийско пристанище.

Русия обяви през октомври, че праща единствения си ядрен самолетоносач с неговия ескорт към Сирия, със самолети и хеликоптери на борба му. Разполагането на самолетоносача, както и на кораби за борба с подводници и на ядрения крайцер "Пьотр Велики" ще позволи на Русия да отговори на напълно нови форми на съвременна заплаха, като международния тероризъм и пиратството, обясни тогава руската армия.

"Адмирал Кузнецов" обикновено се намира в базата в Североморск в Баренцово море. На борда му има изтребители Су-33, МиГ-29КР, МиГ-29-КУБР и хеликоптери Ка-52К. Русия от една година нанася удари в подкрепа на силите на Башар Асад в Сирия.

Москва има военновъздушна база в Хмеймим в алауитския бастион на Асад близо до Латакия, откъдето излитат самолетите, извършващи тези въздушни удари. Русия има и военни и пристанищни инсталации в Тартуз.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари