Самодейци от Ценовско печелят призови места от фолклорни събори

0

Проявите на самодейните състави от община Ценово нямат време за почивка дори и в летния отпускарски сезон.

Танцовият състав „Полянци“ при НЧ „Христо Ботев“ в Новград преди дни се завърна със златен медал от фолклорен фестивал в Априлци.

Под ръководството на Тодорина Тодорова подновеният състав на формацията се представи с три танца – „Трите пъти“, „Шира“ и „Гъмзовяна“. Играта и интерпретацията на танцьорите силно впечатлиха не само публиката, но и професионалното жури. „Това е първата изява на подмладения състав на „Полянци“. Момичетата и момчетата играха с голямо желание и съвсем закономерно стигнаха до заслужена победа. Започваме активна подготовка за участие във фолклорни фестивали на регионално и национално ниво“, сподели ръководителката на състава Тодорина Тодорова. На танцьорите от „Полянци“ беше връчен златен медал и грамота в категория „Танцово изкуство“. Веднага след слизането от сцената съставът е получил няколко покани за участия във фестивали от различни краища на България.

С ново отличие се поздрави и певческата група „Латинка“ при НЧ „Пробуда“ в Долна Студена. Сладкогласните певици взеха участие в Националния фолклорен събор „Айдъка пее и танцува“ в село Кметовци, Габровско. В събора са участвали повече от 700 изпълнители от цялата страна. „Най-малката участничка в групата ни е едва на девет години, но се отнася изключително сериозно към творческите ангажименти на състава“, сподели ръководителката на групата Ивелина Анчева. Певиците от „Латинка“ се представиха с традиционни местни напеви. За изключително доброто изпълнение самодейките бяха отличени  с диплом за Майстор във фолклора и грамота за съществен принос при съхраняване и развитие на българските традиционни народни изкуства.

Всички самодейни групи и състави в община Ценово вече са в активна творческа подготовка за десетото юбилейно издание на фолклорния събор „Ценово пее и танцува“. Предвидено е традиционната проява да се проведе на 22 и 23 септември на сцените, разположени на централния площад.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари