1200 самодейци се изявиха на събора „Ценово пее и танцува“

0

Стотици гости от цялата страна се стекоха за Единадесетия фолклорен събор „Ценово пее и танцува“.

Повече от 1200 самодейци от близки и далечни места през двата фестивални дни изявиха дарбата си в областта на народното творчество.

Те пяха, танцуваха, пресъздадоха местни обичаи. За първа път тази година съборът регистрира и международно участие.  На сцената се представи и танцовият състав „Дойна дунари“ от побратимената на Ценово община Гюргево в северната ни съседка. Гостуването на самодейците от Центъра за съхраняване на народните обичаи в Гюргево стана възможно с посредничеството на Асоциация „Еврорегион Данубиус“. От Букурещ  гостува и делегация на Обединения демократичен съюз на българите в Румъния, водена от председателя му проф. Лука Велчов.

По традиция събора беше открит от най-възрастния самодеец в Ценово. Анка Ирманова, която е почетен член на ценовското читалище и основател на групата „Ценовски баби“ завеща на младите поколения да пазят като зеницата на окото си българското народно творчество, обичаи традиции. Именно те са ни помогнали да просъществуваме като народ през вековете. Кметът на община Ценово д-р Петър Петрон и подари икона, която да я закриля с пожелания да предаде на поколенията своя плам и родолюбие. В словото си при откриването на „Ценово пее и танцува“ д-р Петров подчерта, че „Колкото и години да минат, фолклорът ни ще продължава да живее, ще подкрепя народния дуп и българщината, ще остане като неизчерпаема съкровищница за тези, които идват след нас. Народните песни и танци са нашата душа и гордост, част от вашата богата история. Те са като благослов към хората, самодейците и читалищните дейци, които правят всичко по силите си, за да опазят, съхранят и предадат на младите културата, бита и традициите на предците ни“.

През първия ден на събора изпълненията на народната певица Ана-Мария повишиха емоционалния градус на празника. Заедно с танцовата формация „Български ритми“ и духовия оркестър „Туба брас бенд“ на централния площад в Ценово се извиха кръшни български хора. Специален гост на събора през втория ден беше Димитър Туджаров – Шкумбата, който по неповторим начин представяше участниците. Песните на популярния изпълнител на северняшка музика Цветан Банев послужиха като негласна покана да се вихри народното веселие.

Съборът ще бъде изпъстрен и с много съпътстващи прояви. В детска творителница най-малките гости и участници се учиха да моделират с глина и пластелин, да рисуват и оцветяват картини с народни мотиви. Заниманията се провеждаха под ръководството на местни творци. В залата на социалния патронаж интерес предизвикаха няколко изложби. Четирима художници от различни населени места в общината представиха своите последни произведения. Картини и сувенири, изработени от естествени материали, гоблени от мъниста и миниградини,  подготвени от жените в Центъра за пълнолетни с увреждания, предизвикаха интереса на посетителите.

Свои творби изложиха и членовете на клуб „Млад природолюбител“ от местното училище. Една от атракциите по време на събора отново бяха жените от Пенсионерския клуб „Млади сърца“. Облечени в национални носии, те приготвяха за дегустация на гости и участници местни тестени специалитети. Общинската администрация съвместно с Държавния архив в Русе представиха експозиция от фотоси под наслов „Ценово през годините“. Много от посетителите успяха на разпознаят свои близки и роднини на снимките, някои от които са направени преди повече от сто години. Организаторите на събора са категорични, че през годините „Ценово пее и танцува“, между поколенията съществува неразрушима приемственост, а традициите и обичаите са жилави като родовия корен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари