Ценово се подготвя за песни и танци!

0
За десети пореден път на 22 и 23 септември ще се проведе Фолклорният събор „Ценово пее и танцува“
За десети пореден път на 22 и 23 септември ще се проведе Фолклорният събор „Ценово пее и танцува“

Подготовката за едно от най-значимите и емблематични събития в културния календар на община Ценово вече е на финалната права.

За десети пореден път на 22 и 23 септември ще се проведе Фолклорният събор „Ценово пее и танцува“. Организатори на празника са Община Ценово и Народно читалище „Христо Ботев“. Проявата е включена и в националния календар на Министерството на културата. През годините „Ценово пее и танцува“ се утвърди като своеобразна визитна картичка на общината, където се съхраняват, популяризират и предават на поколенията традиционните обичаи и ритуали, младите хора се възпитават в любов към българския фолклор, а традициите оживяват.

В юбилейното издание на фестивала вече са се записали за участие повече 70 трупи от всички краища на страната, а изпълнителите, които ще излязат на сцената, са близо 1000 души. „Повечето от колективите са традиционни участници в събора, но има групи, които ще участват за първи път“, съобщи секретарят на ценовското читалище Веска Димитрова. С интерес се очаква представянето на самодейците от село Чернооково, които ще пресъздадат обичая „Пеперуда – молитва за дъжд“.

През първия фестивален ден в Ценово ще гостуват танцьорите, певците и музикантите на ансамбъл „Найден Киров“ от Русе. Групата за автентичен фолклор при НЧ „Обнова“ в село Гъбарево ще пресъздаде обичая „Кукери“. Организаторите предвиждат във вечерните часове на централния площад да се люшне кръшно българско хоро. Градусът на доброто настроение ще поддържа оркестър „Оникс" със солист Петър Георгиев и клуба за народни танциЦеново“. Втората вечер концерт ще изнесе популярният изпълнител на северняшки песни Цветан Банев, чиито корени са от този край.

Всички участници в юбилейното издание на „Ценово пее и танцува“ ще получат грамота за участие и почетен плакет на събора. Като спомен от участието ще бъдат и специално изработените часовници с логото на събора.

Гостите и участниците ще преживеят и приятни изненади, подготвени от членовете на пенсионерския клуб „Млади сърца“ с ръководител Румяна Иванова. Жените с побелели коси ще подготвят кулинарни изложби. През първия ден ще бъдат представени традиционни и местни ястия, а  през втория те ще приготвят съвременни кулинарни изкушения. Всички гозби ще могат да се дегустират в следобедните часове.

И през двата фестивални дни жените от третата възраст ще приготвят и предлагат бяла халва, приготвена по традиционна местна рецепта. На благотворителна изложба-базар те ще изложат предмети, изработени по време на лятната ваканция заедно с внуците си. Събраните средства ще бъдат предоставени за закупуване на учебни помагала на деца в неравностойно положение.

За два дни „Ценово пее и танцува“ ще ви потопи в магията на българските традиции и обичаи, в песните и танците, ще разтвори раклите, за да продължи да се предава от поколение на поколение най-ценното – гордостта за род и роден край.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари