Съмнителни вносни яйца пристигат у нас за Великден

1
Следете за маркировката BG и срока на годност върху черупката
Следете за маркировката BG и срока на годност върху черупката

Съмнителни яйца от Полша пристигат у нас за Великден

Това алармираха родни производители, пише България Днес.

Централноевропейската държава, заедно с Румъния, е един от основните вносители на птичия продукт в страната ни и традиционно около Възкресение Христово има съмнения дали качеството им е достатъчно добро. Затова и българските производители настояват за засилен контрол по границите, за да не влиза в България некачествена продукция.

"Хората задължително трябва да поглеждат срока на годност. Особено в малките магазини или там, където не ги съхраняват в хладилни витрини. Важно е, след като закупят яйцата, първата им работа, след като се приберат, е да ги сложат с кутийката в хладилник. Оттам да ги взимат и консумират. Ако са на температура над 18 градуса, яйцата се развалят", препоръчват от Съюза на птицевъдите. От там съветват хората да купуват български яйца, които имат на черупката си маркировката BG.

Преди години имаше проблем с яйца от Полша, след като се оказа, че са заразени със салмонела.

"Българско яйце е едно от най-добрите в Европа. При нас не се използват трупно и рибно брашно. Така че няма опасност тези яйца нито да миришат, нито да са носители на салмонела. Поддържа се едно много високо ниво на контрол и самоконтрол. Много е хубаво също, че повечето български предприятия сами си произвеждат фуража", казват още от Съюза на птицевъдите.

Следете за маркировката BG и срока на годност върху черупката

По-рано този месец Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) насочи за унищожаване 9900 кг замразени пилешки бутчета с произход Полша, замърсени със салмонела. Всички партиди, които съставляват количеството от близо 10 тона, са поставени под възбрана при пристигането им в България до получаване на резултата от лабораторното изпитване и не са допуснати за търгуване на българския пазар.

Пробата за изследване е взета при засиления контрол, който БАБХ упражнява върху всички пратки с птиче месо и субпродукти с произход Полша, предназначени за нашата страна.

В периода до 7 май ще се извършва засилен контрол в производството и търговията на традиционно предлаганите за празниците храни (агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци), както и на боя за яйца. Ще се следи за произхода и правилното съхранение на суровини и храни, за коректното етикетиране и маркировка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари