Съдия от Русе обясни що е то "хулиганска проява"

1

Що е то „хулиганска проява“ и какви могат да бъдат последиците за извършителя от гледна точка на закона разясни младши съдия Атанас Димитров пред петдесет деветокласника от Профилирана английска гимназия „Гео Милев“ гр. Русе.

Мероприятието, което се проведе на 27 януари 2017 г. в рамките на един учебен час, е част от съвместната инициатива на Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката - Образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Програмата цели обогатяване на познанията на учениците за структурата, функциите и значението на съдебната власт в Република България, формиране на правна грамотност, превенция на детското насилие и повишаване степента на спазване на законите.

За тема на срещата ръководството на гимназията беше избрало „Хулиганските прояви на непълнолетните лица и последици. Детско насилие.“. Лекцията започна с встъпителна част за разликата между „престъпление“ и „нарушение“ и по какъв начин се санкционират извършителите на такива деяния; целите, които държавата преследва с налагането на наказания; кои лица са наказателно отговорни според българското законодателство, с акцент върху наказателната отговорност на непълнолетните лица; разликата между умишлените и непредпазливите деяния.

След уводната част съдия Димитров, излизайки извън юридическата терминология и с примери от практиката, запозна деветокласниците с престъплението „хулиганство“ по Наказателния кодекс и нарушението „дребно хулиганство“ по УБДХ (Указа за борба с дребното хулиганство), като очерта разликата между двете деяния и съответните им наказания. Като задача учениците трябваше да решат два реални казуса, касаещи хулигански прояви на непълнолетни лица, като мотивират отговорите си. И така като при всеки един правен спор, учениците трябваше да защити тезата си с аргументи и факти от казуса.

Срещата със съда се оказа интригуваща за младежите, които през цялото време задаваха конкретни въпроси, описвайки различни ситуации и събития от ежедневието, като например какви биха били последиците при частно парти вкъщи, съпроводено със слушане на силна музика след 22.00 часа. Дискусията излезе извън предварително определената тема, но съдия Димитров компетентно отговори всички питания. И въпреки, че срещата трябваше да продължи 45 минути (колкото трае един учебен час), дори биенето на училищния звънец не спря лавината от въпроси, насочена към лектора.

Така с неохота, но с положителни емоции и усмивки на лицата приключи тази първа среща на учениците от ІХ „А“ и ІХ „Б“ клас при ПАГ „Гео Милев“ гр. Русе с Окръжен съд - Русе.

До края на учебната 2016/2017 година в рамките на Образователната програма е планирано изнасяне на лекции и пред десетокласниците на гимназията, както и посещения на учениците в сградата на съдебната палата, а на финала – подготовка и разиграване на симулирани процеси, викторини и състезания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари