Съдът отказа да разглежда жалбата на „Боец” за отстраняването на Гешев

1
Жалбата на „Боец” беше относно отказа на ВСС да разгледа предложението на бившия правосъден министър Янаки Стоилов за отстраняване на главния прокурор
Жалбата на „Боец” беше относно отказа на ВСС да разгледа предложението на бившия правосъден министър Янаки Стоилов за отстраняване на главния прокурор Снимка: БГНЕС / Архив

Гражданското сдружение не е страна по казуса, смятат от ВАС

Петчленен състав на Върховния административен съд остави в сила определение №1674/ 22.02.2022 г. по административно дело № 9025/ 2021 г., с което беше оставена без разглеждане жалбата на Сдружение Гражданско движение "Боец-България обединена с една цел" срещу решение на Пленума на Висшия съдебен съвет по т.1 от протокол №14/ 22.07.2021 г. Върховните магистрати приемат, че решението на тричленния състав е правилно и затова трябва да бъде оставено в сила.

Производството пред Пленума на Висшия съдебен съвет е инициирано от министъра на правосъдието с предложение от 16.07.2021 г. за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от поста главен прокурор на Република България. С решение №1 от 8.02.2022 г. по конституционно дело №17/2021 г. Конституционният съд приема, че разпоредбата на чл. 130в от Конституцията включва и възможността министърът на правосъдието да прави предложения до Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване от длъжност на председателя на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор в хипотезата на чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията. Субекти в административното производство пред Пленума на ВСС са министърът на правосъдието, който е направил предложението, Пленумът на ВСС, в чиято компетентност е да разгледа предложението и главният прокурор на Република България Иван Гешев, в качеството му на заинтересовано лице.

Предметът на административното производство предопределя надлежните страни, а с това и принадлежността на правото на жалба до съда. Затова процесуалната легитимация на страните е условие, за да съществува право на жалба в полза на определено лице.

Петчленният състав на ВАС приема, че след като Сдружение Гражданско движение "Боец-България обединена с една цел" не е страна в административното производство, няма право и на жалба до съда, тъй като няма активна легитимация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари