ВАС върна на Висшия съдебен съвет казуса с отстраняването на Иван Гешев

0
Искането беше внесено от Янаки Стоилов през юли миналата година и поводът за него беше сигнал от служебния вътрешен министър Бойко Рашков за допуснати нарушения от страна на главния прокурор.
Искането беше внесено от Янаки Стоилов през юли миналата година и поводът за него беше сигнал от служебния вътрешен министър Бойко Рашков за допуснати нарушения от страна на главния прокурор. Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд възобнови производството по делото и се произнесе по същество

С решението си магистратите изпращат административната преписка на Пленума на ВСС за продължаване на административното производство, предаде БНТ.

Делото беше образувано по жалби на служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов и СГД „Боец – България обединена с една цел“ срещу отказа на Висшия съдебен съвет да разгледа по същество предложението за отстраняване на главния прокурор.

Искането беше внесено от Янаки Стоилов през юли миналата година и поводът за него беше сигнал от служебния вътрешен министър Бойко Рашков за допуснати нарушения от страна на главния прокурор. След близо седем часа дебати ВСС остави без разглеждане предложението за започване на процедура по отстраняване на главния прокурор. Решението беше атакувано от служебния министър на правосъдието пред ВАС.

Делото обаче беше спряно след като в Конституционния съд беше образувано тълкувателно дело. В началото на февруари КС реши единодушно, че правосъдният министър може да иска предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор и на председателите на ВКС и ВАС, ако е налице тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които уронват престижа на съдебната власт. Решението влезе в сила миналата седмица.

Тричленният състав на ВАС в днешното си решение пише, че съобразява задължителното тълкуване на Конституционния съд. Върховните магистрати приемат, че министърът на правосъдието е активно легитимиран да инициира производство за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. И допълват, че ако не са налице процесуални пречки за разглеждането му Пленумът на ВСС дължи произнасяне по същество.

Определението може да бъде обжалвано пред петчленен състав.

Магистратите оставят без разглеждане жалбата на СГД „Боец – България обединена с една цел" поради липса на правен интерес.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -4
    1
    Бобоков
    Заради тоя не мога да си въртя далаверите. Да не искате да работя с мръсни ръце за една заплата. Искаме да точим държавата. Махай се Гешев!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари