Сабята на Раковски е в Русе

0
Ценни реликви, свързани със знакови фигури от българските националноосвободителни борби, се съхраняват в Русе
Ценни реликви, свързани със знакови фигури от българските националноосвободителни борби, се съхраняват в Русе Видео: БНТ 2

Ценни реликви, свързани със знакови фигури от българските националноосвободителни борби, се съхраняват в къщата музей „Баба Тонка” в Русе.

Сред най-интересните експонати са сабята на Георги Сава Раковски и черепът на Стефан Караджа, съобщава БНТ 2.

Личните вещи, оръжията и фотографиите на българските революционери са подредени на 3 етажа и проследяват дейността както на фамилия Обретенови, част от която е и авторът на „Записки по българските въстания” Захари Стоянов, така и на други видни фигури от борбите за национално освобождение.

Във витрините могат да бъдат видени вещи, принадлежали на Филип Тотьо и Панайот Хитов. Оръжията и облеклото на войводите представляват интересен знак за епохата, защото показват чертите на революционния процес, казва директорът на Регионалния исторически музей в Русе проф. д-р Николай Ненов:

„Ако се погледната старите войводи, те са и визуално много по-близо до някогашното хайдушко движение. Модерните войводи са в четнически униформи - такива, каквито са днешните гвардейци.”

На националния празник едни от първите посетители в музея бяха деца. Своя първи урок по родолюбие получиха възпитаници на една от русенските детски градини.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари