Събрали сме над 600 тона пластмасови капачки

1

От старта на кампанията през 2017 година

600 тона капачки бяха събрани и рециклирани в кампанията „Капачки за бъдеще“ от старта на кампанията през 2017 г. Това съобщи нейният организатор Лазар Радков, цитиран от Монитор.

Този уикенд освен в София и още 25 града в страната се събраха доброволци за каузата , като инициативата е насочена към това да се съберат средства за втора детска неонатална линейка, която ще бъде дарена на пловдивска болница още тази седмица.

В събота кампанията се проведе в 21 града, сред които са Благоевград, Бургас, Велико Търново, Враца, Перник, Русе, Стара Загора, Шумен, Сливен и Пловдив. А в неделя събитието се проведе във Варна, Ботевград, Пазарджик, Ямбол и София.

Неонаталната линейка е на стойност 200 000 лева, а средствата за закупуването ѝ са осигурени от рециклирани пластмасови капачки и дарения.

Специализираният автомобил е оборудван за нуждите на най-малките, има специална платформа и окачване, които способстват за транспортирането на бебетата с минимален риск.

Чрез кампанията вече са заменени най-старите кувьози в страната. Закупени са 22 броя за различни общински болници в България. Осигурена е и медицинска апаратура за детски отделения в още 14 лечебни заведения. Плановете на благотворителната организация включват закупуването на още няколко такива линейки. Лазар Радков коментира за „Монитор“, че "ще съберат пари за още 3-4 линейки, за да има на ключови места в страната". Той не посочи къде ще отиде втората линейка. Радков каза, че предстои да проучат къде е най-належаща неонаталната линейка и обясни, че се проследяват много фактори според, които да се определи къде ще я дарят. Той обясни, че „задълбочено гледаме различни фактори, като брой новородени, колко и какъв транспорт има, колко проблеми има и други подобни“.

Всички доброволци на събитието „прегръщат“ идеята и каузата. Днес на столичния площад „Батенберг“ процесът по събиране и сортиране на пластмасови капачки и кенчета не спираше. Голяма част от доброволците за поредна година взимат участие в ивента, като Мартин, Георги и Росица. И тримата се обединиха около едни и същи думи, че кампанията за тях е „даване на любов, тя носи радост, удовлетворение и положителна емоция“. Мартин, който се е заел с това да взима капачките от хората на паркинга и да ги носи на колегите си, които ги сортират, обясни, че все повече и повече хора се увличат по идеята, все повече доброволци участват и резултатите от общата работа са видими.

Повече за кампанията можете да четете ТУК

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари