Събития в РБ “Любен Каравелов” през месец февруари

1
Представяне на книги, стихосбирка и беседа очакват русенци в библиотеката
Представяне на книги, стихосбирка и беседа очакват русенци в библиотеката Снимка: Dunavmost

Представяне на книги, стихосбирка и беседа очакват русенци в библиотеката

На 5 февруари (понеделник) в 17:30 часа, в Читалня (синя) І етаж Анелия Иванова ще представи своята книга „Фолклорът на село Щръклево в миналото и днес“. Изследването съдържа история на селото, легенди, народни обичаи, народни песни, нотен текст, детски игри, залъгалки, броилки, гатанки, пословици и поговорки и показва мястото на фолклора в съвременния живот на щръклевчани.

Анелия Иванова е родена в Русе. Израснала в село Щръклево. Завършва висше образование в Русенския университет „Ангел Кънчев“ със специалност Начална училищна педагогика и специализация Предучилищна педагогика. Придобива второто си висше образование със специалност Теология и свидетелство за професионална квалификация – учител по теология, в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“.

Стихове на Анелия Иванова са публикувани в сборника „Меридианът на нощта“, издаден през 2011г. след Трети национален конкурс за учители творци и в сборника „Достолепие на словото“, съдържащ поезия, проза, сатира на русенски автори.

Анелия Иванова изследва фолклора на родното си село още като студентка в Русенския университет, подтикната от учителя си по български език и литература – Никола Бенин. В продължение на години тя изследва, събира, допълва с информация сборника, черпейки любов към родния край и фолклор от своето семейство и в края на 2023 г. той се превръща в чудесната краеведска книга „Фолклорът на село Щръклево в миналото и днес“.

Днес авторката събира допълнителна информация за продължение на краеведската си книга. Подготвя трета по ред своя книга, която ще бъде втората и стихосбирка, съдържаща стихове, писани през последните няколко години.

На 20 февруари (вторник) от 17:30 ч. в зала Заседателна на библиотеката Сдружение на приятелите на Русия „Александър Невски“ ̶ Русе кани всички русенци на беседа „По пътя на дипломацията“ на доц. д-р Йордан Величков по повод освобождението на Русе от турско робство на 20 февруари 1878 г. Ще бъде прожектиран филмът „Иван Ведър“ на Група Русе филм към Читалище Зора.

Доц. д-р Йордан Величков е дипломат и политик. Завършил право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Дипломатическата академия в Москва. Специализирал в Лондон. Работил е като следовател, прокурор и дипломат. В МВнР преминава всички дипломатически рангове и достига до посланик и началник на отдел „Консулски“. Напуска МВнР през 1992 година. През 1995 г. става преподавател по международни отношения в ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград и в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

На 23 февруари (петък), в 18:00 ч., в Читалня (синя) І етаж младата поетеса Даница Христова ще представи пред русенските читатели новата си стихосбирка „Алвеоли от хартия“. Модератор ще бъде Петя Абрашева.

Даница Христова е родена във Велико Търново през 2004. Завършва езикова гимназия в родния си град. Носител е на голямата награда от Националния литературен конкурс „Петя Дубарова“ (2022), получава отличия и от Националния конкурс за ученици и студенти „Словото и диалогът“ (2022) – за разказ, и от конкурса „Трансформации“ (2021) – за превод от английски. Лауреат на тридесет и деветото издание на Националния поетичен конкурс „Веселин Ханчев“ (2022). Обича да говори за книги, да превежда и да снима.

На 28 февруари (сряда) от 18:00 ч. в зала „Заседателна“ Илияна Хинова ще представи своята книга „365 сензорни игри, съвети и упражнения за деца от 0 до 5 години“ - идеи от практиката на един ерготерапевт, с които да помогнете на детето си да напредва с лекота. В книгата „365 сензорни игри, съвети и упражнения за деца от 0 до 5 години“ авторката подбира някои от най-лесните и приложими идеи, проверени и доказани в ерготерапевтичната практика. Ако ежедневно отделяте по двайсетина минути за някоя от дейностите в книгата, ще осигурите на вашето дете правилна сензорна стимулация, която ще му помогне да опознава и изучава света по-лесно и по-бързо. Така ще положите основите на пълноценно двигателно развитие и добро езиково усъвършенстване на детето си. Тези дейности също ще допринесат за неговата емоционална регулация, координация и концентрация. Тази увлекателна и практическа книга е подходяща както за родители, така и за професионалисти в различни области: педагогика, ерготерапия, логопедия, психология и др.

Илияна Хинова притежава магистърска степен по социална психология, квалификация по начална училищна педагогика и е докторант по педагогическа и възрастова психология. От 2021 г. е дипломиран ерготерапевт.

Повече от 12 години работи с деца и родители в различни частни и държавни организации, които ѝ помагат да види трудностите и предизвикателствата пред децата и техните родители. Занимавала се е с деца от 0 до 12 години в различни направления: като начален учител, специален педагог и специалист по ранно детско развитие. Освен това Илияна работи и като обучител на педагогически специалисти, като се стреми да дава не просто теория и фактология, а да помага на педагозите с конкретни идеи от практиката, които веднага биха могли да приложат в своята работа.

Срещата с Илияна Хинова е част от програмата на клуб „Здраве“ на библиотеката.

За повече подробности следете сайта и Фейсбук страницата на библиотеката!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари