С традиционно надбягване с коне село Васильово отбеляза Тодоровден

0

На 16-ти март в с. Васильово бе отбелязан църковният празник Тодоровден.

Свилен Русинов – зам.-кмет на Община Тетевен, уважи събитието, поздрави всички именици и отправи пожелания за здраве, щастие и късмет към присъстващите. Поздрави отправи и кметът на селото - Радослав Маринов.

За празника бе подготвена специална програма - организирана от НЧ „Христо Ботев 1941“ – с. Васильово. Бяха пресъздадени ритуал по миене на косата, в който майка на днешния ден измива косите на детето си, за да растат дълги и гъсти като конски опашки и ритуал по захранване на конете. Проведоха се и традиционните за Тодоровден надбягвания с коне – кушии, както и надтегляне на шейна с бордюри.

В състезанието по надбягване с коне първото място спечели Николай Нешев, а първенец при надтеглянето с шейни стана конят на Любомир Диев.

Тодоровден е църковен празник, празнуван в съботния ден от първата седмица на Великия пост. Нарича се още Тудорица или Конски Великден. Отбелязва се с тържествено почитане на коня, с бурните български кушии (надбягване с коне). Спечелилият надбягването обикаля с коня си всички домове, за да честити празника. Навсякъде го посрещат радушно и поят коня му с вода.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари