С колко скочиха цените на млечните продукти?

0
Цената на кравето сирене е скочила с почти 50 процента
Цената на кравето сирене е скочила с почти 50 процента Снимка: Getty images

Цената на кравето сирене е скочила с почти 50 процента

Сериозен скок в цените на млечните продукти у нас. Само за 12 месеца, цената на кравето сирене, например е скочила с почти 50 процента.

Според данните на Държавната комисия по стоковите борси, ръстът при кашкавал "Витоша" е 47 процента, кравето сирене е скочило с близо 50 процента. За кисело мляко даваме средно 37 процента повече, а при прясното мляко цените са скочили с 21 процента.

"Рязко вдигналите се тази година, ако сравняваме към същия период миналата, енергийните ресурси. Оттук и петролните производни - опаковки и всичко останало. Почти няма нещо, което да не е вдигнато с 40-50 процента", каза Димитър Зоров, Асоциация на млекопреработвателите в България.

Сериозен скок има и в цените на основната суровина - млякото.

"Суровото мляко, ако го сравняваме с предходната година и то е някъде с 50-60 процента вдигнато. Това е основната суровина и е 50-60 процента от стойността на продукта", каза Зоров.

И все пак дори в тази ситуация клиентите имат полезен ход:

Оказва се, че да си купиш млечни продукти от фирмен магазин на малка мандра излиза далеч по-изгодно от това да посетим голям хипер маркет.

А за една и съща марка кисело мляко в хипермаркет, ще дадем с около 50 стотинки повече отколкото, ако го купим от фирмения магазин, показа проверка на БНТ.

"Все повече хора прибягват до това да си купуват млечни продукти директно от фермите и това по някакъв начин балансира ниските в региона изкупни цени", каза Симеон Караколев от Национална козевъдна и овцевъдна организация.

Паралелно със скока на цените на истинските млечни продукти, се наблюдава ръст и при имитиращите, отчитат още от бранша.

"Конкуренцията в млекопреработката е достатъчно голяма, за да има спекула. По-скоро тук се наблюдава едно повишаване на цените на имитиращите продукти, нелогично. Използват глада на пазара за такива продукти и използват възможността да спечелят повече пари", каза Симеон Караколев.

Не пропускайте да прочете етикета на продукта, който купувате, за да не се окаже, че за имитиращ сте дали повече, отколкото за такъв от истинско мляко.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    ...
    все едно кравите проядоха петрол и пропиха втечнен газ от америка. чиста , чистопородна мафиотска спекула. реалната цена на сирене по бдс е 15 лева за кило , а не 30 лв. за 900 гр. но, плебейското стадо, като купува, защо мафията да не жули с цени ?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари