С кои зеленчуци трябва да внимаваме?

0
Употребата на някои зеленчуци може да ни навреди в определени случаи
Употребата на някои зеленчуци може да ни навреди в определени случаи

Всички знаем от детството, че трябва да ядете зеленчуци, за да сте здрави и силни.

Те са като склад за витамини и полезни аминокиселини,  укрепват имунитета ни, подобряват работата на организма и повишават цялостния тонус.

Мнозина обаче ще се изненадат от факта, че обикновената салата с пресни зеленчуци може не само да не бъде полезна, но и да навреди на тялото, пише zdrave.to.

Ето какви зеленчуци не трябва да се слагат в едно ястие заедно и с кои трябва да се внимава:

Краставици и домати

Сами по себе си тези два зеленчука са абсолютно безопасни, но ако ги комбинирате в едно ястие, можете да срещнете неприятни последици.

Причината е, че краставиците са класифицирани като алкални продукти, а доматите като кисели, тази комбинация от зеленчуци води до образуването на соли, които се утаяват и не се усвояват.

Цвекло

Цвеклото е противопоказно при тези, които имат повишена киселинност в организма, има хронични заболявания и проблеми с инконтиненцията на изпражненията, тъй като предизвиква слабително действие.

Чесън

С чесъна трябва да внимават тези, които имат ниско кръвно налягане и имат стомашни проблеми.

Прекомерната употреба на чесън може да причини висока температура, алергична реакция, киселини, гадене, както и мигрена и замаяност.

Лук

Лукът не се препоръчва да се яде от хора с язви, гастрити, заболявания на бъбреците и черния дроб.

Работата е там, че този зеленчук има способността да повишава киселинността и да дразни храносмилателните органи.

Чушки

Този зеленчук значително намалява кръвното налягане, така че хипотониците трябва строго да ограничат количеството на неговата консумация.

Моркови

Прекомерната консумация на моркови води до сънливост, летаргия, гадене и главоболие. Този зеленчук също повишава киселинността на стомаха и провокира пожълтяване на кожата.

Освен всичко друго, прекомерната консумация на моркови ще доведе до голямо натоварване на слабите черва поради високото съдържание на фибри.

Хрян

Хрянът не трябва да се консумира от тези, които имат бъбречни заболявания или хронични заболявания на храносмилателния тракт.

Хрянът е противопоказан при бременни жени. И всеки човек трябва да знае, че злоупотребата с такъв продукт като хрян може да причини повишаване на кръвното налягане и дори кървене.

И все пак, възможно ли е да ядете всички тези зеленчуци? Разбира се, можете, най-важното - не злоупотребявайте с тях. А тези от вас, при които на тялото ви е трудно да ги обработват, най-добре е да заменят с нещо друго.

Здравословният начин на живот днес стана популярен сред хората от различни възрастови групи. Похвално е, че обществото се стреми към развитие и усъвършенстване.

Но в същото време има много стереотипи, които не дават пълен старт да живеете здравословно.

Например, много хора погрешно смятат, че има абсолютно здравословна храна, какъвто е случаят със зеленчуците, и абсолютно вредна. Но това не е напълно вярно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари