Рязко се увеличават българите, които одобряват словото на омраза

1
Основни негови мишени са ромите, турците, хомосексуалистите и мигрантите
Основни негови мишени са ромите, турците, хомосексуалистите и мигрантите

През последните четири години рязко се увеличава броят на българите, които одобряват словото на омраза срещу малцинствени групи.

То си проправя път и в традиционните медии, а основни негови мишени са ромите, турците, хомосексуалистите и мигрантите. Това сочат данните от национално представително изследване, проведено от Институт "Отворено общество" – София.

Повече от половината респонденти признават, че са чували агресивни изказвания срещу малцинствени групи, като голям скок отбелязват тези срещу мюсюлманите – от 11 % през 2014 г. до 38 % през 2016 г. Изрази като „Незаконни имигранти”, „Крадливи цигани”, „Гейовете са извратени” и „Министърът е еврейска гад” получават одобрението на над половината от запитаните, съобщава БТВ.

Според изследването телевизията продължава да бъде най-влиятелната медия, с която хората свързват разпространяването на реч на омразата. Значително обаче се повишава влиянието на интернет. Увеличава се одобрението за използването в традиционните медии на изрази, които съдържат краен национализъм и реч на омразата срещу роми и мигранти.

В същото време намалява делът на респондентите, които знаят, че определени форми на речта на омразата се преследват от закона като престъпление, а трайно ниска остава склонността на гражданите да съобщават на органите на реда, ако станат свидетели на реч на омразата.

Почти три четвърти от запитаните изразяват неодобрение за използването в публичното пространство на реч на омразата, а почти половината смятат че държавата трябва да защитава представителите на малцинствени обществени групи срещу речта на омразата. Около и над 60% настояват да бъде търсена отговорност на политици и журналисти, които изразяват неодобрение, омраза или агресия срещу представители на малцинствени групи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари