Рязка промяна: Водата на Северното Черноморие падна до 10°

0
Причината е метеорологичното явление upwelling
Причината е метеорологичното явление upwelling Снимка: Dunavmost

Причината е метеорологичното явление upwelling

Рязко понижение на температурата на морската вода край бреговете на Северното Черноморие отчитат метеоролозите от НИМХ. На места тя е паднала до 9-10 градуса, предава bTV.

Причината е метеорологично явление, наречено upwelling – ъпуелинг. При него има издигане на дълбоководни студени води в шелфовата зона близо до бреговете от дълбочина 300–500 м към водната повърхност. Това се случва при продължително действие на вятър с посока от брега към морето.

Температурата на водата в близост до брега се понижава, солеността ѝ се увеличава, както и разтвореният кислород и биогенните елементи.

Сутринта на 24 юли температурата на морската вода е била между 23° и 26°, като до обяд на север от нос Калиакра до Дуранкулак се е понижила до 9-10°, в района на Шкорпиловци - до 17°.

Промяна към повишение се очаква или при смяна на посоката или силата на вятъра.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари