Ружди Ружди донесе сребро за България

1
Травма попречи на родения в Русенско параатлет да грабне златото
Травма попречи на родения в Русенско параатлет да грабне златото Снимка: архив

Бразилец подобри световния рекорд на българския параатлет

Българския параатлет Ружди Ружди спечели сребърен медал в тласкането на гюле F55 на параолимпийските игри в Токио. Той остана втори и не успя да повтори успеха си от преди 5 години, когато в Рио де Жанейро застана на най-високото стъпало на почетната стълбичка, информира БТВ.

Роденият в село Глоджево, област Русе параатлет постигна резултат от 12,23 м. Той обаче не беше достатъчен за злато. На първо място се класира бразилецът Уолъс Сатош. Южноамериканецът подобри световния рекорд на Ружди (12,47 м) от 2017 г., като тласна гюлето на 12,63 м.

На трето място в класирането остана полякът Лех Столтман с резултат 12,15 м, което е негово лично постижение за сезона.

Часове преди участието си в Токио Ружди сподели в ефира на bTV и „Тази сутрин“, че доскоро е лекувал тежка контузия в гърба. Травмата му попречи да повтори и най-доброто си постижение за сезона - 12,27 м.

Освен олимпийски шампион от Рио де Жанейро и сребърен медалист от Игрите в Токио, възпитаникът на треньора Радостин Тодоров от спортен клуб "Даниела Тодорова" е трикратен световен първенец и петкратен шампион на Европа.

Българското участие на палаолимпийските игри в Токио продължава утре (28 август). С надежда за медал в бягането на 1500 м излиза Християн Стоянов. Неговият старт е след 4:20 ч. сутринта българско време. След 5:00 ч. сутринта дебют в най-авторитетния спортен форум ще направи Фатме Исмаил в хвърлянето на копие.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари