Руското консулство в Русе алармира за измами на туристически агенции

1
Измамниците вземат от 15 до 40 евро за издаване на електронни визи, а документът е без пари
Измамниците вземат от 15 до 40 евро за издаване на електронни визи, а документът е без пари

Измамниците вземат от 15 до 40 евро за издаване на електронни визи, а документът е без пари.

Руското консулство в Русе алармира за измами на туристически агенции и различни сайтове, които обещават по-бързо издаване на безплатна електронна виза за посещение на Санкт Петербург и Калиниградската област.

Ето какво се казва още в изявлението на консулството:

„Ние внимателно наблюдаваме ситуацията с издаване на електронни визи за посещение на определени региони на Руската Федерация. Напоследък все по-често се появяват публикации, разказващи за различни уебсайтове на туристически агенции и съмнителни посредници, които печелят пари, предлагайки помощ при оформяне на електронни визи за Руската Федерация.

Цената на подобни услуги е доста сериозна и варира от 15 до 40 евро за виза. Разбира се, ние по никакъв начин не оспорваме правото на чуждестранните граждани да харчат спестяванията си по собствена преценка, но бихме искали да припомним, че дадената електронна виза за посещение на определени региони на Русия се издава напълно безплатно, и заявката се попълва изключително на специализирания уебсайт на Министерството на външните работи на Русия: https://evisa.kdmid.ru/.

За да я получите, не се нуждаете от покани, потвърждения на хотелски резервации или други документи, удостоверяващи целта на пътуването ви до Руската Федерация.

Срокът за издаване на електронна виза е не повече от 4 календарни дни от датата на подаване на попълненото заявление. Следователно обещанията на посредническите фирми да ускорят разглеждането на заявлението и да ви бъде издадена „спешна виза“, включително и срещу заплащане, нямат никакво основание.

Освен това посредникът, който попълва документи за електронна виза вместо някого, също не е имунизиран срещу евентуални грешки при попълване на лични данни, което може да доведе до това, че чуждестранният пътешественик няма да бъде допуснат да премине през руската граница.

Също така трябва да се помни, че електронната виза, както и хартиеният стикер, не гарантират влизане в Руската Федерация. Окончателното решение за влизането на чуждия гражданин в страната се взема на КПП на държавната граница, което, като цяло, отговаря на международната практика.

В последно време в медиите могат да се намерят много коментари относно трудностите при преминаване през държавната граница, за експулсирането на чужди граждани от Русия поради грешки в електронната виза или поради неспазване на срока за престой, посочен в нея.

Анализът на тези причини показва наличие практически на едно и също обстоятелство - банална небрежност и пренебрегване на инструкцията за кандидатстване за електронна виза, която е неразделна част от процедурата на попълване на заявлението. Там са представени подробни обяснения (с примери) за правилното попълване на фамилното име, името, включително и как се въвеждат букви с диакритичен знак, и на други лични данни. Голяма част от инструкцията е посветена на правилното изчисляване на продължителността на престоя и датата за напускане на Русия (преминаване през границата) от чужденеца, всичко това – с цел за да се избегне административна и наказателна отговорност за неспазване на миграционното законодателство на Русия.

В заключение бихме искали да отбележим, че електронната виза се издава въз основа на личното заявление на чуждия гражданин, а не на посредници, и от правилното му попълване пряко зависи, доколко приятно ще бъде пътуването до Русия.“, става ясно от дипломатическото обяснение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари