Руският автопазар бележи сериозен ръст през юли

1
Добре познатата "Лада" остава №1 на местния пазар
Добре познатата "Лада" остава №1 на местния пазар

Добре познатата "Лада" остава №1 на местния пазар

Продажбите на нови автомобили в Русия през юли растат със 168,8 на сто на годишна база, според официални данни, цитирани от Ройтерс, ТАСС и БТА.

Новината идва само ден, след като руският президент Владимир Путин призова държавните институции да се откажат от западните автомобили и да заложат на родното производство.

Аналитичната агенция "Автостат", цитираща данни на консултантската компания ПКК, посочва, че през юли са били продадени 95 654 нови автомобили спрямо 82 407 през юни и 35 584 през юли 2022 г.

Руската автомобилна индустрия беше изключително зависима от западните и японските и южнокорейските компании и пострада тежко от напускането им след началото на войната в Украйна. Спадът на продажбите през 2022 г. възлиза на 59 на сто.

На среща с представители на сектора в четвъртък Путин заяви, че някои министерства са поискали разрешение да продължат да купуват произведени в чужбина автомобили. "Казах им, че това е изключено и че всички официални руски представители трябва да карат родни автомобили", посочи Путин и допълни, че те трябва да стимулират родното производство.

Самият Путин през декември премина по атакувания два месеца по-рано Кримски мост, карайки "Мерцедес" (Mercedes).

Руските автопроизводители обаче едва ли ще могат да изпълнят заръката на президента, тъй като китайските компании бързо заемат нишата, освободена от западните им конкуренти, посочва Ройтерс.

Засега все пак добре познатата "Лада" си остава №1 на местния пазар, заемайки в периода януари-юни 32,6 на сто от него спрямо 21,6 на сто през миналата година.

Следващите шест места се заемат от китайски компании като "Чери" (Chery) е втора, а "Джийли" (Geely) - трета. В петицата влизат и "Хавал" (Haval) и "Чанган" (Changan).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    6
    До третия
    Това, че се произвеждат някакви коли няма спор. Ето примерно почнаха да ъзстановяват производството на Москвич, ама в Китай. Не се казва тази Лада къде ще се произвежда, дали в Китай, Индия, Иран или в Северна Корея. А фактът че правят опити да произвеждат коли, не прави живота и стандарта по-добър. Нидерландия и Белгия, страни без особени природни ресурси, без да произвеждат коли имат брутен вътрешен продукт като на РуZZия. Това са данните. А това, че в България няма производство на леки коли е факт, безспорно. но има и други страни, които не правят коли. Но не ги прави непривлекателни. А и 45 години ние бяхме държани като земеделска страна за снабдяването на Империята на злото и ако имаше някакво производство, то беше само това, което ни беше разрешено от същата тази Империя.
  • 0
    5
    В.П.
    Всички петоколонници,начело с Радев и Румен Петков да си направят по една вноска за 2107 ! Ще се чака около 10 години ! Срамота от писанията за стандарта на живот в Русия ! Необходима е екскурзия до Матушката ,за да се види падението на ватенките ! Айде , АБПФК , тръгвайте за родината си.
  • 6
    4
    daskal
    75 к.с., разход 9-10 л на 100 км (на градско - повечко), задно предаване (зимата е добре в багажника да се слагат тежести, че лесно се пързаля), голям труден волан - защото е без серво (трябва да си як в ръцете), без никакви екстри и глезотии и т.н. Не знам дали едно девойче днес ще се справи с управлението. Сравнението със съвременна кола от подобен клас не е в полза на ладата. Имал съм такова нещо. Днес е безвъзвратно остаряло, най-малкото заради разхода на гориво.
  • 0
    3
    24
    Тази лада на снимката отдавна не се произвежда... Съвсем други модели се провеждат! Важно е да се засвидетелства евроатлантеческата солидарност, подигравайки се на руснаците. От заводите в Китай и Индия, пък се внасят западни марки. Тези дете се подиграват нека кажат в БГ какви коли се провеждат?!
  • 4
    2
    селянина
    някой продава ли такава лада, търся за курник
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари