Руски депутат поиска обратно Аляска и Форт Рос

1
Като компенсация за санкциите от страна на САЩ
Като компенсация за санкциите от страна на САЩ Снимка: novostipmr.com

Руският депутат Олег Метвейчев поиска връщането на Аляска и Форт Рос в Калифорния, като компенсация за санкциите от страна на САЩ.

Той направи изявлението в сутрешния блок на "Първи канал" пред Владимир Соловьов, пише в.24 часа.

"След като те налагат санкции, когато всичко се успокои трябва да помислим за компенсации. Губим пари и трябва да си ги вземем обратно. Връщането на цялата руска собственост - тази на Руската империя, на СССР и днешна Русия, които са превзети от САЩ", отсече той.

Соловьов пита дали има предвид Аляска и Форт Рос. "Точно така. Както и Антарктика. Ние сме я открили, значи е наша", отвърна депутатът.

Руската империя има доста сериозна собственост през XIX век. Първата колония е основана през 1784 г. в Аляска и се нарича "Заливът на тримата светци". Там стартира Руско-Американската компания, търговска фирма създадена от цар Павел I, която стартира инвазията в Северна Америка.

Руският цар създава монопол за търговията с кожи с местното население и дава нареждане да се разшири собствеността.

Точно Руско-Американската компания построява Форт Рос, който е на 3 часа път от Сан Франциско през 1812 г. Той е продаден на частници през 1841 г., когато доста богатия морски живот намалява, а земята не става за обработка.

През 1815 и 1816 г. Руската империя подписва договор с кралство Хавай да отвори три поста на островите. Това са Форт Александър, Форт Елизабет и Форт Баркли дьо Толи. Руснаците обаче са изгонени през 1817 г., когато местните се разбунтуват срещу тях за построяването на фортовете и издигането на руското знаме над тях.

Последната територия на Русия в Северна Америка - Аляска е продадена на САЩ през 1867 г. по време на президентството на Ендрю Джексън за 7,2 милиона долара. Това се равнява на 144,4 милиона днешни пари.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    4
    daskal
    Пуснете си филма от 1992 г. на Говорухин "Русия, която загубихме". Там има и паралел между живота Аляска и живота отсреща - в крайния изток на Русия. За какво ви е Аляска? За да я превърнете и нея в кочина, населена с пияни лумпени?
  • 4
    3
    Де да знам
    Шегата настрани, но все по-често се споменава Аляска. Това е от няколко години. И изобщо не е безобидно. За разлика от Италия, Русия май има ресурс да го направи.
  • 4
    2
    любопитен
    Този уостник като изтрезнее дали ще си спомня какво е казал? Иначе идеята не е лоша, открийте много фронтове, че по-бързо всичко да пиключи. Ето - до това води прекаленото възпитание и толерантност. Нещо думата толерантност почва да ме дразни - явно не бива да се проявява никаква толерантност. По тази логика Италия може да претендира за земите на Римската империя. Руска империя няма от повече от 100 години. Съветска империя няма вече 30 години. Но явно товарищ Матвейчев е пропуснал този факт Я по-добре да пие една водка до дъно
  • 7
    1
    бах ти глупаците
    Ша стане....га пръдне гугутката..
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари