Русия: Запорожката АЕЦ е подложена на обстрел от украинска страна

1
По комплекса на най-голямата атомна електроцентрала в Европа са изстреляни 15 снаряда
По комплекса на най-голямата атомна електроцентрала в Европа са изстреляни 15 снаряда Снимка: EPA/БГНЕС

По комплекса на най-голямата атомна електроцентрала в Европа са изстреляни 15 снаряда

Русия каза днес, че Запорожката АЕЦ е била подложена на обстрел от украинска страна, и уточни, че не е засечено изтичане на радиация, предаде ТАСС, като се позова на руския ядрен оператор "Росенергоатом".

По комплекса на най-голямата атомна електроцентрала в Европа са изстреляни 15 снаряда, каза пред агенцията Ренат Карчаа, съветник на генералния директор на концерна, предава БТА.

По думите му са регистрирани попадения близо до площадка за сухо съхранение на отработено ядрено гориво и на сграда за съхранение на свежо ядрено гориво.

Не са отчетени радиоактивни емисии, добави Карчаа.

Русия, която окупира през март Запорожката АЕЦ, съобщи и снощи за украински обстрел по обекта в Южна Украйна.

Русия и Украйна се обвиняват взаимно за обстрели на атомната централа, при които бяха повредени сгради и които крият заплахата от ядрен инцидент, отбелязва Ройтерс.

Запорожката АЕЦ, която преди руската инвазия на 24 февруари осигуряваше около една пета от електричеството на Украйна, на няколко пъти беше принудена да работи на резервни генератори, след като беше окупирана от руската армия.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) потвърди, че над 10 експлозии са отекнали в комплекса на централата вчера и днес, предаде Ройтерс.

Има щети по някои сгради, системи и част от оборудването. Инспекторите от МААЕ, изпратени в Запорожката АЕЦ, са видели взривове от прозорците на стаите си.

Генералният директор на базираната във Виена агенция Рафаел Гроси определи новината за обстрела като "изключително обезпокоителна".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари