Русия прави филм за Динко

2
Ловеца Динко стана звезда и в Русия
Ловеца Динко стана звезда и в Русия

Руската национална телевизия преброди Ямбол, за да намери Ловеца на мигранти Динко Вълев.

Два дни екипът се опитва да уреди среща със скандалния българин, който се прочу и в чужбина. В петък преди обед Динко се срещнал с репортерката Дария Григорова, която подготвя цял филм за него.

„Искам да разговарям с Динко, защото има силна позиция по отношение на мигрантите тук“, обясни репортерката, цитирана от България Днес.
Тя чакала Динко два дни, за да й покаже откъде минават мигрантите и как се установяват у нас. Вълев обаче е скептичен относно филма.
„Наясно съм, че този екип е в България от седмица и вече е подготвил и друг филм, който не представя страната ни в особено добра светлина. Нямам против да защитя позициите си пред Руската национална телевизия, стига да не ми слагат думи в устата. Защото ми се струва, че има нещо гнило и търсят евтина сензация“, коментира Динко Вълев.

Той е отвел руските гости до офиса и базата си, която управлява. Разказал им за себе си. „Искаха да зная кой съм, за какво се боря. Аз просто искам България да не се превръща в магистрала за бежанци, а да бъде по-добро място за живеене и към нас да се отнасят с уважение. Нито искам сензации, нито смятам да им правя шоу“, разказва Динко.

Докато той се забавлява в Ямбол с интереса на чуждестранните журналисти случаят с лова на мигранти със свински опашки е на път да се превърне в куриоз в съдебната практика. Динко бе разследван за подстрекаване към омраза и дискриминация от прокуратурата в Средец. Осем месеца след самия екшън обвинителите не могат да си изяснят кой ще поеме разследването - Средец или София.

Прокурорите си прехвърлят топката, като се аргументират, че престъпление на тяхна територия не е извършено. Така преди няколко дни случаят с Динко стига до Върховната касационна прокуратура, която трябва да реши спора къде точно е извършил престъплението Вълев. Едва след това може да започне и самото разследване по случая с 16-те арестувани емигранти.

Самото задържане на нелегалните Динко прави на 14 февруари 2016 г. Това става на черен път край селата Долно Ябълково и Белеврен. По думите му той попаднал на групата нелегално минали границата чужденци, докато се разхождал в гората. Един от тях го напада и след кратко спречкване Вълев ги принуждава да легнат на земята, снимайки с телефона си.

След това Динко звъни на тел. 112, заявявайки на операторите, че ще "запука" и "изпише" някой от задържаните. На записа се чува и как крещи на английски език "Всички долу", псува, заканва се, че ще убие един "циганин" и че "ще ги поударя малко, ще ги лопам".

Каченото във Фейсбук видео бе излъчено по Би Ти Ви, а Българският хелзинкски комитет подаде сигнал срещу Динко заради незаконния арест. Още в началото се оказа, че липсват свидетели, че лично Вълев е задържал емигрантите. Няма как да се обори и тезата му, че той първи е бил нападнат от тях. Затова и разследването на прокуратурата продължи само за подбуждане към дискриминация, насилие и омраза.

Източник: България Днес
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари