Русенци се заканват да блокират Дунав мост заради инсинератора

17

Жителите на града не искат да живеят в тежка химична среда

Недоволство в Русе. Причината - намерение за изграждане на инсинератор в съседния румънски град Гюргево. Хората започнаха подписка, с която изразяват несъгласието си на отсрещния бряг да има инсталация за биологични отпадъци. Заканите са и за блокада на Дунав мост.

Според Мира Душкова е изготвено становище от адвокат и е изпратено към екоминистерството. "Възмущаваме се, че не сме уведомени възможно най-рано за изграждането на този завод", обясни тя. Недоволните споделят още, че не искат да живеят в тежка химична среда, която да увеличи замърсяването във въздуха, предаде NOVA.

Предвижда се инсинераторът да бъде построен на мястото на площадката на бившия завод "Верахим", а обгазяванията именно от него през 80-те години изведоха на протест русенци. Серните и азотните диоксиди, както и фураните са най-опасни, алармират от местно екологично дружество.

Кметът Пенчо Милков сподели, че общината също има отрицателно становище за изграждането на съоръжението в Гюргево. Съпреседател на партия "Зелена Румъния" заяви, че инвеститорът, който има намерение да строи в Гюргево, е бил отхвърлен от други градове. Около 9 септември МОСВ трябва да уведоми румънските си колеги за становището по казуса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 14
    14
    Ако институциите
    Са слепи и глухи, то русенци трябва да защитят правото си на чист въздух като блокирането на моста е последната им възможност. Стига празни обещания, а община Русе да престане да одобрява инвестиционните предложения на бъдещи завършили, за да не я свободи същото
  • 5
    13
    До дванадесети
    Само за наименованието, както си се изписал заслужаваш да те подхване полицията и прокуратурата. Аман от привърженици на Хитлер и Путлер, аман от нацисти и националсоциалисти. Явно никога не си имал познат турчин, иначе не би го казал. Не знам турските турци, но българските турци са трудолюбиви, отзивчиви, старателни хора. Полагат много труд и издигат в култ семейството и децата си. Много пъти те са ставали повод да се гордеем като България и в тяхна чест се е издигало българското знаме. Най-новия пример е това младо момиче, което само на 20 години постигна небивал упех в световния шахмат. И обърни внимание - САМА, без никаква подкрепа от държавата, от разните федерации и многобройните НПО. Браво на Нюргюл Салимова. И Нюргюл, не обръщай внимание на такива нещастници като този, писал под № 12. Те са малоумни, неразбиращи и отчяни неудачници, аутсайдери в живота. И още веднъж, добре си си дошла в родината Нюргюл и довечара весело празненство в родното ти село.
  • -2
    12
    SS
    Смърт на циганите и резаците!!!
  • 3
    11
    Вгъзилена
    Вие Пенджо не го мислете. 2 жени издържа, напечелил е мнооого за последните 4 години и може да си позволи и 3-в жена.
  • 10
    10
    Искам да знам
    Пенчо Милков изпратил ли е отрицателното становище на Общината и ако да,, то да го публикува, или в типичния му стил и таку, и ваку, заблуждава русенци. Искам да знам защо не е свикан извънредно общинския съвет с една единствена точка от дневния ред за да знаем гия избраници на кой служат, на гражданите, или въобще не е важно, стига да си прибират възнаграждението, което плащаме с нощите данъци
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари