Русенци се преклониха пред подвига на Христо Ботев

5

 

Днес, в чест на Христо Ботев и загиналите за свободата на България, се проведе церемония пред Мемориала на загиналите във войните за национално обединение.

Сред официалните гости на събитието бяха кметът на Община Русе г-н Пламен Стоилов, зам. областният управител на Област Русе г-н Валентин Колев, народните представители г-жа Светлана Ангелова, г-н Пенчо Милков, г-н Бюрхан Абазов и г-н Георги Стоилов, проф. Христо Белоев – ректор на РУ „Ангел Кънчев“, Васа Илиева – председател на Областния съвет на съюза на ветераните на България.

Заместник областният управител на област Русе Валентин Колев изрази благодарност към Община Русе за организирането и провеждането на днешната церемония. След кратка историческа ретроспекция, свързана с първото възпоменание на гибелта на Ботев и първото официално отбелязване на датата той се обърна към присъстващите с думите:

„От тогава и до днес на този ден се прекланяме пред паметта на Ботев и хилядите български герои от различни поколения, борили се и отдали живота си за България!

Уважаеми госпожи и господа,

Държавността, свободата и независимостта на една нация или народ са доказателство за неговата сила и възможност сам да управлява съдбините си! През 1878 г. българският народ добива отново държавност и свобода, а през 1908 г. своята независимост! Това се постига благодарение на безграничната готовност за саможертва на хиляди българи в различните исторически периоди!

Безспорно сред всички тях се откроява Ботев, защото той е готов не само за саможертва, но той е съзрял духовно за много повече! Той е съзрял за борбата против всички несправедливости, той е съзрял и за Европа! Той е съчетание на високия дух и патос чрез своите публикации и стихотворения и на земната жертво готовност! С тези си качества, с целия си живот, с всичко, което е правил, той остава пример за всички нас! Стихът „Tоз, който падне в бой за свобода, той не умира“ – поетът сякаш приживе е написал за себе си! За това вече 143 години след неговата гибел ние отново прекланяме глава пред неговия дух на поет-революционер!

Сега ние живеем в мир, благодарение на саможертвата на нашите предци, а от нас се изисква да работим упорито и съзнателно, за да бъдем полезни на себе си и на обществото!“ допълни още Колев.

След словото на заместник областния управител свещеници от Русенската митрополия отслужиха заупокойна молитва в памет на Христо Ботев и загиналите за свободата на Отечеството. В чест на светлата дата беше строена Почетна рота от Русенския гарнизон, а Общинският духов оркестър начело с диригент Димчо Рубчев свири празнични маршове.

В програмата беше включено и изпълнение на солистки от Фолклорен танцов театър „Найден Киров“.

По традиция церемонията завърши с полагане на венци и цветя пред Мемориала на загиналите във войните за национално обединение.

Водещ на събитието, което се проведе пред Мемориала на загиналите във войните за национално обединение, беше Венцислав Петков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари