Русенци са дишали замърсен въздух през половината дни на февруари

0
Превишени норми на фини прахови частици е отчела автоматична измервателна станция (АИС) „Възраждане“
Превишени норми на фини прахови частици е отчела автоматична измервателна станция (АИС) „Възраждане“ Снимка: РИОСВ - Русе

Превишени норми на фини прахови частици е отчела автоматична измервателна станция (АИС) „Възраждане“

Автоматична измервателна станция (АИС) „Възраждане“, разположена в централните части на гр. Русе е регистрирала 14 дни с превишения на средноденонощната норма (СДН) на фини прахови частици 10 микрона.

Така от началото на годината до 1 март отчетените дни с превишения вече са 22. Максимално измерената средноденонощна концентрация на този показател е била 69,54 µg/m3, при норма 50 µg/m3. Средномесечната концентрация на този показател за месец февруари през 2022 г. е 50,11 µg/m3. За сравнение през същия период на миналата година са регистрирани почти два пъти по-малко дни с превишения на СДН за ФПЧ10, с максимално отчетена стойност 121,95 µg/m3 и средномесечна концентрация за месец февруари от 48,17 µg/m3.

В дните с превишения на нормата за фини прахови частици са отчетени и повишени концентрации на азотни оксиди, въглероден оксид и бензен. Като цяло средномесечните стойности на ФПЧ10 през 2022 г. са по-високи тези за същия период на миналата година.

Зимният сезон досега протича с по-високи средни температури, което води и до по-трудно разсейване и задържане на атмосферните замърсители от битово отопление във въздуха над града. В периода с превишения на нормата на фини прахови частици е преобладавало тихо време и вятър със скорост по-ниска от 1 m/s.

Съгласно българското законодателство максималният брой дни с превишения на СДН за фини прахови частици е 35 на година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Гост
    A fenolite kak sa?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари