Русенци блокираха Дунав мост

4
Протестиращи с маски и транспаранти поискаха тровенето на русенци да спре
Протестиращи с маски и транспаранти поискаха тровенето на русенци да спре Видео: Росен Иванов

Протестен автопоход с искане за чист въздух в Русе блокира движението на кръговото кръстовище в района на ГКПП "Дунав мост", като се образуваха дълги опашки от превозни средства.

Протестиращите бяха с маски на лицата и носеха транспаранти с надписи "Стоп на обгазяването на Русе!", "Русе иска да диша!", "Мръсният въздух ни убива!" и "Тровите бъдещето на България - нашите деца". Те скандираха "Чист въздух" и "Оставка".

Протестиращите отправиха искания към отговорните за чистотата на въздуха институции, които да бъдат приведени в действие незабавно - всички заводи да бъдат отново ревизирани - да не пестят от пречиствателни инсталации, да има строг контрол и при установяване на замърсяване да се предприема спиране на съответното производство, да се поставят електронни табла за постоянен мониторинг на въздуха, общината да мие ежеседмично улиците в града и междублоковите пространства, да бъдат взети мерки срещу замърсяването на въздуха от битово отопление на твърдо гориво.

"Протестът е за пореден път. Ние дишаме отрови от производството, което е около Русе. Крайно време е това да спре и институциите да си свършат работата", каза един от организаторите на протеста Галичка Николова.

Според Десислава Великова са нужни адекватни мерки и разумни решения, за да се спре замърсяването на въздуха - трябва всички хора да са съпричастни към проблема.

Организаторите на протеста заявиха, че блокадата на кръговото кръстовище при "Дунав мост" ще продължи до 13:00 часа.

Обходният маршрут е през село Николово. Там обаче шофьорите трябва да се заредят с много търпение и нерви, защото движението е напълно блокирано от коли и тежкотоварни камиони в двете посоки.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари