Русенският исторически музей показва съкровища в международна изложба в Чикаго

1
Експозицията "Първи владетели на Европа" представя повече от 700 културни ценности на 26 институции от 11 държави
Експозицията "Първи владетели на Европа" представя повече от 700 културни ценности на 26 институции от 11 държави Снимка: Регионален исторически музей - Русе

Експозицията "Първи владетели на Европа" представя повече от 700 културни ценности на 26 институции от 11 държави

Директорът на Регионалния исторически музей – Русе проф. д-р Николай Ненов днес ще участва днес в откриването на Международната изложба "Първите владетели на Европа" в Музея "Фийлд" в Чикаго, САЩ, информират от Регионалния исторически музей в Русе

Експозицията представя повече от 700 културни ценности на 26 институции от 11 държави.

Изложбата "Първи владетели на Европа" изгражда строен разказ за появата на йерархии между древните хора в Южна Европа. Тя показва не само съкровища, злато и сребро, но и разнообразни предмети, които свидетелстват за обмен на материали, за търговия и пътувания между отделните области на древния свят.

Русенският музей участва в изложбата с два броя кремъчни ядра от периода на Късния халколит (4500-4200 г. пр. Хр.), един меден слитък във формата на разпъната кожа, използван като домонетна форма през късната бронзова епоха (1600 – 1200 г. пр. Хр.) и Боровското съкровище от IV в пр. Хр., употребявано в ритуални царски празненства.

"Наистина българското културно наследство заслужава да бъде видяно в световен мащаб, тъй като то представлява съществена част от многообразието на културни изяви, които представят развитието на човешката цивилизация", коментира проф. Николай Ненов.

Поканата за участието в международната изложба "Първите владетели на Европа" идва от Музея "Фийлд" в лицето на Уилям Паркинсън, уредник по антропология в музея и професор по антропология в университета на Илинойс в Чикаго. Познанството му с проф. Ненов датира от 2014 година, когато за първи път водят разговори за възможно бъдещо гостуване. По това време Уилям Паркинсън има редовни проучвания в Гърция и интересът му е насочен към праисторията, а тъкмо оттам тогава тръгва интересът към йерархиите в древните общества.

"Решихме да се включим, тъй като важно е не само участието на наши експонати в такава изложба. "Първите владетели на Европа", ще може да бъде основание българите там, както и техните американски приятели, да разберат достойното място на родината им. Чрез участието си в изложбата ние показваме културна политика, разбиране за стойността на артефактите, както и смисъла от научното сътрудничество", казва проф. Ненов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари