Изключително рядка находка от Русе влиза в националната археологическа изложба

7
В София ще бъдат представени дръжка на амфора, глинен идол, костна апликация с фалос и релеф на жена от керамичен съд
В София ще бъдат представени дръжка на амфора, глинен идол, костна апликация с фалос и релеф на жена от керамичен съд

В София ще бъдат представени дръжка на амфора, глинен идол, костна апликация с фалос и релеф на жена от керамичен съд

Експонати от римската крепост Сексагинта Приста в Русе ще бъдат включени в националната археологическа изложба, която ще бъде подредена в Националния археологически институт с музей към БАН в София за Деня на археолога - 14 февруари. Това съобщи директорът на Русенския исторически музей проф. Николай Ненов, предаде БТА.

По думите му експонатите са открити при разкопки през миналата година. Археологът д-р Върбин Върбанов и неговият екип са проучвали тогава част от Сексагинта Приста в Русе, разположена в частен имот.

Разкопките са продължили в периода между март и юли 2022 година. Разкрита е къща от Османския период, както и глинени съдове в разнообразни форми - кани, гювеч, стомни, ибрик, гърнета, паници. Намерени са и отделни монети от Средновековието. Находка е и римска къща от периода на Късната античност. Намерена е и керамика от 5-6 век.

Под римската къща е открита и тракийска къща, в която археолозите разкриха запазена пещ за всекидневни нужди, както и свещено място - есхара, ритуално огнище за поднасяне на дарове, което се датира от 1-ви век.

"Макар като цяло площта на разкритията да е изключително малка, а проучването - технически сложно, археолозите успяха да извършат това изучаване на древните пластове, което е много важен елемент от познанието за римската крепост и поселищния живот в древния град преди Русе", обясни проф. Ненов.

Сред експонатите, които ще бъдат представени в София, са дръжка от амфора с печат, който определя произхода на изделието, глава на орел - похлупак, глинена фигурка - идол, костна апликация с фалос, както и релеф на жена от керамичен съд.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    qwerty
    интересна форма има тази вляво...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари