Русенските ученици са първи по успех в страната

3
Учениците са повишили средния си успех от  4.87 на 4.94
Учениците са повишили средния си успех от 4.87 на 4.94

Учениците от област Русе са постигнали най-висок среден успех тази година.

Традиционният лидер от предишни години - Кърджали, изпада от челната тройка. Бургас и Разград остават на последно място по оценки, а резултатът на учениците като цяло се покачва едва с 6 стотни в сравнение с 2014 г. Това показва регистърът на дипломите за средно образование на просветното министерство. Извадката все още не е пълна, тъй като са обработени данни за 960 от общо 1000 средни общообразователни училища, информира Вестник СЕГА.

Почти всички области в страната са успели, макар и с малко, да покачат резултатите си. Под номер едно тази година се озовава област Русе, чиито ученици са повишили успеха си от 4.87 на 4.94. На второ място е миналогодишният първенец - област Търговище, с резултат от 4.93. Третата позиция си поделят Софийска област и Габрово с оценка 4.90. Четвърти са абитуриентите в Плевен (4.88), а на пето място с резултат 4.86 са Благоевград и Ямбол, като Ямболска област е постигнала най-голямо увеличение на успеха си от 2014 г. от всички области у нас - с цели 33 стотни.

Кърджали, който миналата година бе на второ място по успех (4.90), а през 2013 г. на първо, тази година пада на шесто място заедно със Смолян с резултат 4.82. Това е втори "удар" за Кърджалийска област, която за първи път от години насам понижи драстично резултатите си и на матурата по български език. Едно от обясненията за това бяха многото камери тази година, които следяха провеждането на зрелостните изпити, както и екипите от МОН, извършващи проверки в деня на изпита.

Освен Кърджали и Търговище успеха си са понижили учениците в още два града - Добрич (4.67) и Силистра (4.64). Най-слаб резултат според обработените до момента данни отбелязват децата в Бургас (4.44), които и през миналата година бяха на опашката, следвани от Разград (4.45), който традиционно си е на едно от последните места. Варненските ученици пък, които м.г. бяха с най-нисък резултат - 4.38, т.г. са успели да го повишат до 4.48, което обаче пак ги нарежда в края на класацията.

Като цяло родните ученици тази година са завършили средното си образование със средна оценка 4.72, докато година по-рано тя е била 4.66. Резултатът е изненадващ на фона на тазгодишните оценки от матурите. Държавните зрелостни изпити показаха драстичен спад в знанията на абитуриентите, повече двойки и по-малко шестици.

Традиционно най-висок резултат постигат учениците от профилираните гимназии. Докато в СОУ резултатите не преминават границата от 5.00, то при учениците от математическите и езиковите гимназии най-слабата средна оценка е 4.92, а най-високата - 5.48, постигната от Кърджали и Плевен, които и миналата година са си оспорвали челната позиция. На второ място по успех сред профилираните гимназии са Търговище и София-град (5.47), където битката за местата след 7-и клас е особено оспорвана, а на трето - Велико Търново с оценка 5.35.

Сред професионалните училища пък най-високият резултат принадлежи на София-град - 4.66, следван от Софийска област с 4.58 и Благоевград и Пазарджик с по 4.57.


СПАД

Броят на завършващите средно образование намалява тревожно в последните години, показват още данните на МОН. Ако през 2010 г. диплома са получили 62 669 ученици, а през 2011 г. - 62 087 души, то в следващите години спадът е стремителен. През 2012 г. средно образование са завършили 58 635 ученици, през 2013 г. броят им е бил 55 242, през 2014 г. спада до 51 657 ученици, за да стигне през 2015 г. до едва 45 104. Т.е. намалението на завършващите средно образование през последните 5 години - дали заради преждевременно напускане на образователната система или заради демографската криза - е със 17 565 души.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Младеж, девойка и мъж в купето на влак. Девойката е с много къса пола и дълбоко деколте, което те кара да... Девойката се опитва да привлече вниманието на младежа, питайки го какво чете. Той не обръща внимание дори на поканата ѝ да отидат до вагон-ресторанта. Накрая тя излязла сама от купето. Веднага щом затворила вратата мъжа казва на младежа:
- Ти в ред ли си? И ти се натиска! Аз така се възбудих, че бих изчукал и куче!
Младежа:
- Бау, бау...

Харесай Дунавмост във Фейсбук