Русенски ученици не познават четката за зъби!

0
Родителите са занемарили денталното здраве на децата си
Родителите са занемарили денталното здраве на децата си Видео: БНТ

10% от русенските ученици между 14 и 18 години вече са с един изваден постоянен зъб.

Това показват наблюденията на детските стоматолози в града. Според тях вина за развалените зъби на децата имат и родителите, които често пренебрегват профилактичните прегледи.

Все още има деца, които не познават четката за зъби, твърдят детските стоматолози. Потвърждава го и фактът, че 60 на сто от русенските ученици до 18 години са средно с по четири кариеса. Посещават зъболекарския кабинет едва, когато болката е нетърпима.

– Здрави ли са ти зъбките?
– Долу-горе.
– Миеш ли ги вечер?
– Не, защото трябва да си лягам рано.

Причините за лошото орално здраве на децата са, че от години вече не съществуват стоматологичните кабинети в училищата. Липсата на достатъчно внимание от родителите също си казва думата. Дори в момента, когато има безплатна кампания за поставяне на силанти на децата от 5 до 8 години, денталната процедура е приложена едва на 170 деца.

Д-р Цветанка Доганова – управител на Център по дентална медицина: ”Престъпно е, когато се прави тази безплатна кампания, да не се възползваш… Пакетът от манипулации за децата също е достатъчен.”

Силанизирането, което на практика представлява поставяне на бариера между зъбите и колонията от бактерии в устната кухина, отнема не повече от 20 минути. Направеният скрининг на 400 деца от русенска област, които вече имат силанти показва, че кариесите им са намалели. Методът се прилага от 40 години в страни като Япония и САЩ, но у нас националната програма за силанизиране на детските зъби стартира през 2009-та година.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари