Много малко родители водят децата си на зъболекар

0
Има недостиг на зъболекари в Търговище, Добрич, Разград и Шумен
Има недостиг на зъболекари в Търговище, Добрич, Разград и Шумен

Все още е малък процентът на родителите у нас, които са отговорни и водят децата си на профилактични прегледи на зъболекар.

Това стана ясно по време на пресконференция на Български лекарски съюз, организирана по случай Световния ден на оралното здраве

Ново проучване сочи, че едва 13% от родителите на деца до 18-годишна възраст за водили детето си при дентален специалист преди то да навъшри 1 година. Само 24% от участниците в изследването посочават, че са завели детето си на преглед в периода между 1 до 3 години. Същият процент посочват, че никога не са водили детето си на дентален преглед. Тези данни показват, че повечето родители все още не са информирани кога трябва да се осъществи първият дентален преглед на детето, обяви д-р Николай Шарков, председател на Български зъболекарски съюз. Той бе категоричен, че грижата за оралното здраве е отговорност на родителите. 

Дискомфорт в устата на детето е основната причина, която кара родителите да запишат час за зъболекар, но в много случаи тази реакция е твърде късна. „Около 20-22% от българите посещават кабинетите... Всички говорят за това, че здравеопазването не е на необходимото ниво, че е скъпоструващо и така нататък. Но когато има алгоритъм, който се поема от Здравната каса, родителите не проявяват интерес и не водят децата на преглед“, коментира д-р Борислав Миланов. Той припомни, че от 2003 г. до момента има 4 безплатни дейности за оралното здраве на малчуганите, чийто родители не винаги се възползват. „Ако едно дете има много кариеси и усложнения, то може да бъде изклекувано напълно в рамките на два национални рамкови договора... Макар че сме на дъното на всякакви класации, ние сме единствената страна, която заделя целеви ресурс за национална профилактика и ние работим активно по тази програма. Вече имаме обективни резултати, защото след 7 години скрининг, който обхваща повече от 21 хил. деца в цялата страна“, допълни той. 

До момента над 500 лекари по дентална медицина участват на доброволен принцип в програмата за детското орално здраве, като броят на желаещите продължава да расте.

„Световният ден на оралното здраве се препокрива с Международния ден на щастието. Така че, който има добро орлано здраве, той до някъде трябва да бъде и щастлив. БЗС е двигател на оралното здраве. Освен за децата, с последните рамкови договори успяхме да направим и малко щастие за възрастните пациенти. От 2 години имаме трета дейност в Националния рамков договор, а от тази година някои от нашите обеззъбени граждани също ще имат възможност да получат, ако не друго, поне едно малко предимство да имат плакови протези“, каза от своя страна д-р Светослав Гачев. 

Нужни са две основни послания към хората по отношение на тяхното орално здраве. Първото е важността на профилактиката, а второто – информираността на лекарите, съсловните организации, институциите и не на последно място на пациентите, каза доц. Тодор Узунов. Той обяви, че скоро зъболекарският съюз ще разработи сайт, преназначен само за пациенти. От него те ще се информират за основните неща за профилактичните програми и лечението на орални проблеми. 

Има недостиг на зъболекари в страната, съобщиха зъболекарите. Той е най-осезаем в Търговище, Добрич, Разград и Шумен. „Има малки населени места, където е изключително тежко, ако зъболекар инвестира в кабинет. Когато населението на малко село е под 1 000 човека, ако там  зъболекарят отвори кабинет, той вече е фалирал още преди да е отворил. Нещата са свързани взаимно“, обясни още д-р Шарков. По думите му, на 1 зъболекар в страната се падат по 800 души население, което е много под критичния минимум, за да се осъществява адекватна дентална практика.  На зъболекар в столицата съответстват около 300 души, в Пловдив положението е подобно. „При нас има скрита безработица в големите градове, която не се отчита от Националния осигурителен институт. Ако се създадат подходящи условия в тези населени места, в които няма зъболекари, някои от новозавършилите зъболекари ще се насочат към тези зони“, категоричен бе той. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари