Русенски художник показа изложба от дърворезба с аметисти

5
В дърворезбата нямаш право на грешка, обяснява творецът
В дърворезбата нямаш право на грешка, обяснява творецът Видео: Русе Медиа

Пета самостоятелна изложба от дърворезба подреди русенският художник Любомир Христов.

Експозицията в малката зала на „Борисова“ 6 е посветена на 50-годишния юбилей на автора. Любомир Христов е член на Дружеството на художниците в Русе, има участие в над 20 общи изложби, а с дърворезба се занимава от 20 години, пише Русе Медиа.

Дърворезбата е моя страст, хоби, обичам дървото и да работя с него. Правя, каквото ми харесва, тъй като аз съм самоук, никой не ме е учил. Това са мои изцяло авторски неща, които се различават много от стандартите, тъй като съм си изработил свой собствен стил“, казва авторът.

Той обича много да прави птици и животни от семейството на котките, както и абстрактни неща – най-вече на тема космос. Използва и цветове, като оцветява дървото с байц за дърво.

Любомир Христов използва основно липа, тъй като е много качествено дърво, подходящо за дърворезба. Има рядко срещани качества -сравнително меко, но пък много плътно дърво, което позволява да се правят много добри детайли.

В дърворезбите му има вплетени и полускъпоценни камъни. „Много ми харесват аметистите, които вграждам в творбите си. Оцветяването пък идва със самата идея какво послание трябва да носи дърворезбата. Привърженик съм на експериментирането, но то трябва да бъде разумно, да не излиза извън рамките и да стане нещо ужасно. Абстрактното изкуство трябва да носи красотата със себе си, а да не се прекалява с експеримента. Ако не носи красота и хармония, значи нещата не са се получили“, казва Любомир Христов.

Всяка работа отнема различно време, тъй като дърворезбата е изкуство, при което се работи внимателно и премерено. „Изкуство, което отнема от всичко по много – много време, много труд, много старание, много внимание, много търпение, защото нещата стават бавно. В дърворезбата, за разлика от други изкуства, нямаш право на грешка, не можеш да поправиш. Когато удариш с чука, и изкъртиш нещо – край, дотам“, казва още авторът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари