Небесните огледала и животът на Виолета Радкова след театралната сцена

3
Виолета Радкова показва изложбата „Небесни огледала“
Виолета Радкова показва изложбата „Небесни огледала“ Снимка: Facebook

Виолета Радкова показва изложбата „Небесни огледала“

Художничката Виолета Радкова представя тази вечер поредната си изложба в родния Русе, където е оставила значима следа на сценограф в драматичния театър, предаде БНР.

Специалистите отчитат, че авторката е участвала в над 35 самостоятелни изложби в България, Германия, Австрия, Турция, Франция, Русия, Нидерландия.

Почти 75-годишната Виолета Радкова казва, че е от художниците, които рядко излагат картините си. Например в Русе това се случва на 5 години.

Творбите ѝ обаче винаги се отличават заради светлината, която излъчват под различни ъгли, форми и очертания.

Виолета Радкова завършва Националната художествена академия в София. През 1989 г. печели първа награда за сценография за постановката „Музика от Шатровец” на режисьора Стоян Камбарев. През 2001 г. получава Икар за постановките „Елате ни вижте” и „Направи нещо, Мет” и двете на режисьора Стефан Стайчев. Има многобройни участия в Пражкото квадриенале на сценографията.

Сега Виолета Радкова показва изложбата „Небесни огледала“, зад която се крие семейна история от двора на ул. „Борисова“ в Русе.

След близо половин век, от юни миналата година Виолета Радкова не е част екипа на русенския театър, не работи и за постановки в Силистра.

Художничката си тръгва сама и предпочита да довърши ненарисуваните си картини, които от години стоят само като ескизи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари