Русенска митрополия довършва две емблематични църкви

0
Вече е сложен витражът в преддверието на храма „Всех Святих“
Вече е сложен витражът в преддверието на храма „Всех Святих“ Видео: БГНЕС

Русенска митрополия ще довърши интериора на две емблематични църкви в епархията през новата 2018 г., предаде БГНЕС.

Става дума за двата най-нови храма – възстановената „Всех Святих“ в Русе съборена през 70-те години от комунистите за една нощ, и църквата към скалния манастир „Свети Димитър Басарбовски“, съобщи Русенският митрополит Наум.

Храмът „Всех Святих“ бе осветен официално на 10 септември в присъствието на патриарх Неофит и премиера Бойко Борисов и още от следващия ден са започнали редовните богослужения. „Аз вече няколко пъти ходя, през целия ден влизат и излизат хора, започнаха да се правят кръщенета и венчавки. Вече е сложен витражът в преддверието на храма, предстои довършването на иконостаса. Поръчали сме вече новите изографисани икони, които се надявам да бъдат готови до края на зимата и да бъдат поставени през пролетта или най-късно пред лятото. Ще бъде изградена и платформа за инвалиди, за да могат да влизат в храма, тъй като такава не е предвидена в проекта“, обясни владиката.

Митрополит Наум се надява държавата да помогне още малко за довършването на църквата, която е притегателен център за русенци. Разчита и на дарения, за да може храмът да придобие окончателния си вид. Вече бият и осемте камбани, дарени от Руската патриаршия на „Всех Святих“.

Работи се и по другата църква – тази към Басарбовския манастир, която бе изградена, за да улесни поклонниците. За по-възрастните е трудно да се изкачват по стръмните стъпала към съществуващата скална църквичка, а и мястото е много малко и не побира хората. „Там предстои довършване на стенописите, а най-важното нещо е, че довършихме всички икони на иконостаса. Вече са поставени нарисувани икони, предстои довършване на подкуполното пространство и на стената от северната страна на манастирския храм. Така че, каквото се е захванало настоящето ръководство на манастира, да бъде доведено до щастлив край“, каза дядо Наум. 

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари