„Всех Святих“ получи подарък от патриарха на Москва

2
Новопостроеният русенски храм отново прие богомолци
Новопостроеният русенски храм отново прие богомолци Снимка: RuseInfo

42 години след вандалското му събаряне храмът „Всех Святих“ в Русе отново прие богомолци.

Специално за тържествено освещаване на възстановения храм пристигна Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит.

"Русе и Светата ни църква заслужават това", каза Негово Светейшество. Той пожела на русенци да бъдат много радостни и честити и да благодарят Богу, че всички светии са отново техни покровители. „За много години!“, каза патриархът, предаде TVN.

Церемонията по откриването събра стотици русенци и официални гости. Гости на Русенския митрополит Наум за тържественото богослужение са духовници от Русия, Румъния и България. Осем чисто нови камбани различни по големина са изложени пред новия храм. Те са подарък от патриарха на Москва и на цяла Русия Кирил и ще бъдат монтирани по-късно, тъй като трябва да бъдат осветени.

По външен вид църквата наподобява съборения на 26 октомври 1975 г., за една нощ, едноименен храм по нареждане на Градския народен съвет. На негово място тогава е издигнат Пантеонът на възрожденците. В Русе винаги е имало интерес от възстановяването на църквата. Съществува и мит, че след нейното разрушаване вървят много неблагополучия в живота на града.

Почти 20 години продължават усилията храмът да бъде възстановен. Основният камък на съвременната църква е положен символично през 1998 г. от покойния вече патриарх Максим.

Началото на същинския строеж е поставено през 2007 г., като се разчита основно на дарения. В кампанията се включват стотици русенци, всеки според възможностите си. За целта е създадено и сдружението „Всех Святих“, като за негови съпредседатели са избрани Русенският митрополит Неофит, сега български патриарх, и тогавашният кмет на града Божидар Йотов. На 20 февруари миналата година, в деня на честванията по повод на 138 години от Освобождението на Русе, на тържествена церемония сдружението предава собствеността на храма „Всех Святих“ на Русенската митрополия – в лицето на сегашния Русенски митрополит Наум. По-късно същата година Министерски съвет отпусна 250 000 лева за довършването на църквата.

Източник: TVN
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Не може да ядеш кисело зеле и фасул, пък да очакваш Тиха и свята нощ.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари