Русенка тъче колани с техника от 5 век преди Христа

4
Има артефакти от Хеопсовите пирамиди, които говорят за такъв тип тъкане "на кори"
Има артефакти от Хеопсовите пирамиди, които говорят за такъв тип тъкане "на кори" Видео: Русе Медиа

Има артефакти от Хеопсовите пирамиди, които говорят за такъв тип тъкане "на кори"

Майсторката на народни художествени занаяти Татяна Колева тъче колани със старинната техника „на кори“. Тя показа как създава творенията си в Деня на отворените врати на Дунавската задруга на художествените занаяти, който се състоя за първи път в рамките на Празника на Русе.

Татяна Колева разказва, че т.нар.кори навремето са били дървени, в дупчиците се вдяват конци в различни цветове по схеми, отляво и отдясно, и според това как са подредени и как се завъртят, се получава шарката. За изработката на един колан отиват 4-5 дни.

Ако коланът се прави по поръчка, цветовете и шарките се избират от самия човек и се търси да са хармонично подредени. Когато коланът е от точно определен регион, се прави с оригиналните цветове и фигури.

„Има една книга „Български народни колани“ от 1931 г., издадена от Евдокия Филова, съпругата на регента на царя Богдан Филов. Книгата е библиографска ценност, не се изнася и съм я снимала лист по лист, за да мога да работя“, казва Татяна Колева, предава Русе Медиа.

Тя споделя, че техниката тъкане „на кори“ не е българска, а първите артефакти за този тип техника датират от 5-1 век преди Христа. Има артефакти от Хеопсовите пирамиди, които говорят за такъв тип тъкане, има находки и от викингските погребения. Тя се е ползвала много от номадските племена. Самата Татяна Колева тъче на т.нар. номадски стан. Той бил наречен по този начин, защото са го връзвали за две дървета.

Русенката се занимава с този занаят от 2018 г., като се е учила при майсторката от Шумен Софка Димитрова, призната от ЮНЕСКО за „живо човешко съкровище“ с този начин на тъкане на коланите. Така е усвоила и тъкането, което практикува заедно с изработката на кукли – нейна запазена марка. Татяна Колева казва, че на чужденците им е много интересно, защото виждат на място как се ражда едно произведение, а не го купуват просто в магазина.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    1
    Милка Георгиева
    Бъди благословена! Горда и щастлива съм, че съм прекарала част от живота си с теб! Ти си национална ценност! Обичам те!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари