Русенка написа бестселър за деца във Великобритания

3
Сабина Радева прави съвременен прочит на Дарвиновата теория за произхода на видовете
Сабина Радева прави съвременен прочит на Дарвиновата теория за произхода на видовете Снимка: David Higham Associates

Сабина Радева прави съвременен прочит на Дарвиновата теория за произхода на видовете

За подобно начинание наистина се искат смелост и голям талант. А както личи, Сабина Радева ги притежава и двете. През последните дни за живеещата в Лондон българка се говори много и причината е една – до книгата ѝ в британския “Амазон” се появи най-мечтаният знак за всеки автор – оранжева стрелка с надпис “бестселър”, пише 24 часа.

Когато човек кликне върху нея, разбира, че “Дарвин - за произхода на видовете” е най-добрата детска книга, която в момента се продава в една от най-големите онлайн книжарници. И макар да е на пазара като книжно издание от началото на февруари, вече има няколко ласкави отзива от читатели. Разбира се, най-впечатляващият от тях е на Ема Дарвин: “Това е много важен проект, осъществен по най-красивия начин. Задълбоченият текст на Сабина Радева и великолепните картинки разказват заедно историята за произхода на видовете и на самата еволюция с яснота, хумор и голямо очарование”.

Ема Дарвин е праправнучка на Чарлз Дарвин, чиято еволюционна теория Сабина Радева на практика пренаписва или по-скоро рисува в съвременен вариант. Така че нейната оценка е много важна, още повече че самата Ема е доста успешна писателка на Острова. А и да се адаптира труд, който се смята за основополагащ в историята на науката, е доста дръзко начинание.

Започнах този проект преди 4 г. като академична задача за моята магистърска програма по илюстрация. Направих няколко страници и корица. Бях развълнувана, че имам вече прототип и визуален език, с който мога да пресъздам информацията от оригиналната книга на Дарвин. След това трябваше да се занимавам с клиентски проекти, но продължавах да се връщам към него, като се надявах да имам времето и средствата да завърша тази книга с картинки. Дори не си помислях, че това би заинтересувало някой издател, тъй като нямах опит с писане и илюстриране на детски книги”, спомня си Радева.

Решава да публикува разработката си в световната интернет платформа за обществено финансиране на творчески проекти Kickstarter. Надява се да събере около 2000 паунда, като продаде на зелено 40 броя от бъдещата си детска книга по теорията на Дарвин, и така да финансира отпечатването ѝ. Бързо обаче получава много положителни коментари и Kickstarter определя идеята ѝ за проект на деня.

Успява да привлече помощ от близо 50 000 паунда и тъй като има собствена компания за графичен дизайн, първоначално смята сама да издаде книгата си.

Интересът към нея обаче е толкова голям, че се налага да се откаже от това си намерение. Получава предложения от 7 английски компании и подписва договор с “Пенгуин” - едно от най-големите издателства в англоезичния свят. Така нейната адаптация на Дарвин се появява на книжния пазар във Великобритания и вече е преведена на 19 езика. Надява се скоро да бъде издадена и на български.

В момента, в който за първи път видях страниците на Сабина в Kickstarter, знаех, че искам да публикувам нейната невероятна и важна книга. Уменията ѝ като учен и художник я правят идеална, за да създаде тази книга, и съм сигурна, че както родители, така и деца ще открият, че тя е образователна и вдъхновяваща”, казва Анна Барнз Робинсън, един от главните редактори на “Пенгуин”.

През 2008 г. Радева получава магистърска степен по молекулярна биология в Института “Макс Планк” в Германия. Година по-късно обаче започва да се занимава с графичен дизайн. Просто решава да послуша сърцето си, тъй като още от дете е обичала да рисува и любимото ѝ занимание било да си прави книжки за оцветяване. През 2015 г. получава магистърска степен по илюстрация в Университета в Хартфордшър и точно тогава се ражда идеята ѝ за адаптиране на Дарвин. С публикуването на “Произход на видовете” през 1859 г. английският учен обяснява своята теория, че организмите еволюират с помощта на естествения подбор. Радикалните му възгледи будят духовете до днес и на Сабина ѝ се налага да проведе задълбочени проучвания, преди да се заеме с тяхното преразказване на достъпен за деца език.

Когато прочетох, че “Произход на видовете” е в първата десетка на най-популярните научни книги за всички времена, си помислих, че това е възможност да приложа своите умения и познания. Докато търсех данни за оригинала на Дарвин, открих, че много родители я подаряват на своите деца и я смятат за настолно четиво. Еволюцията е не само важна тема, но също така и трудна и противоречива, тъй като има много погрешни схващания, свързани с нея.

Помислих си, че както деца, така и възрастни могат да спечелят от една по-достъпна и визуално стимулираща адаптация. Исках да направя книга с картинки, която е артистична, красива, приканва те да я разгърнеш и същевременно дава точна научна информация”, разказва Радева.

Обичам науката и изкуството и да имам проект, който съчетава и двете, е сбъдната мечта, признава тя. По думите ѝ оригиналът на Дарвин е предизвикателство за много хора поради големия си обем и архаичния език, но точно това я е вдъхновило да се опита да го направи по-кратък чрез силата на картинките. “Аз твърдо вярвам във възможността с тях да се обясняват сложни неща по достъпен и забавен начин. Отзвукът на моята кампания в Kickstarter беше огромен и това потвърди мнението ми, че тази книга е желана и нужна”, допълва Сабина. Докато работи по съдържанието, тя непрекъснато мисли какво би ѝ харесало, ако е дете. Черпи вдъхновение и от двете си дъщери София и Ема. Даже когато е готова с книгата, я показва на по-голямата, която след като я прочита, отсича, че е хубава, но ѝ липсват прилагателни. Та се налага да бъдат сложени още малко.

Когато бях малка, нямахме толкова много красиви, сериозни книги. Струва ми се, че в днешно време много възрастни си наваксват и отново събуждат детето у себе си, като четат подобни заглавия. Като цяло съдържанието на тази адаптация е подходящо за деца от 5 до 11 г., но по-малките също могат да се радват на цветните илюстрации. Книгата предлага по нещо за всеки и може да се хареса на широка аудитория”, обяснява авторката.

Направеното от нея е поредното потвърждение на поговорката, че една картина може да струва колкото хиляди думи. Повечето от мислите на Дарвин са кодирани в илюстрациите, но някои от най-добрите са запазени в оригинал. Целта е да се направи връзка с неговия труд, но по един приятен и лек начин.

Винаги се опитвам да хвърля мост между познанията ми като молекулярен биолог и новата ми творческа кариера, а книгата на Дарвин е наистина голямо предизвикателство. Още с публикуването ѝ през 1859 г. тя разбужда духовете и продължава да е бестселър и противоречиво четиво и днес. Провеждайки кампанията в Kickstarter, още повече разбрах колко важна е тази книга. Хората, които ме подкрепяха, ми пишеха колко навременен и важен е проектът”, посочва Радева.

Поръчано от “Пенгуин” социологическо проучване във връзка с премиерата на книгата и рождения ден на Дарвин – 12 февруари, показва, че едва половината от хората във Великобритания са абсолютно сигурни, че еволюционната му теория е вярна, а 31 процента не вярват в нея. 64% не могат да разпознаят прочутия учен на картинка, а 9 на сто въобще не са чували за него. Изследването до голяма степен обяснява защо книгата на Сабина Радева жъне такъв голям успех в Обединеното кралство.

Тя е родена в Русе, но част от детството си прекарва в Родопите, където се ражда нейната голяма любов към природата и започва да рисува гората и животните. Това определя решението ѝ да завърши паралелка в гимназията със засилено изучаване на биология, а след това да запише специалност “Молекулярна биология” в Софийския университет. Когато е на 20 г. обаче, прекъсва следването си у нас и заминава за Германия. Първоначално се записва да учи в малък технически университет, като си поставя за цел да продължи в “Макс Планк”.

Професорите ѝ опитват да я разубедят, защото престижният институт приема само по 10 души годишно да учат молекулярна биология, и то от големи университети. Тя обаче не се отказва и успява да влезе, и то със стипендия. След като получава мечтаната магистърска степен, работи две години като докторант в Карлсруе. По това време започва отново да се занимава с рисуване и изкуство и решава, че иска да има и втора професионална писта. Така се озовава в Англия, за да учи илюстрация. Докато го прави, отглежда двете си деца и работи по проекти като графичен дизайнер.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари