Русенец е сред европейските ромски лидери

0
Русенец е сред европейските ромски лидери
Снимка: Тодор Николов

Ромски лидери от цяла Европа се събраха в столицата на Румъния на 8 април. Гост на честванията на Международния ден на ромите в Букурещ бе и русенецът Тодор Николов, пише "Топ Новини".

В този ден се случи и нещо историческо. Всички подкрепихме и лидера на Международния ромски съюз Дорин Чоба. Той внесе 25 000 подписа за регистрация на Демократичен алианс на ромите, който се включва в политиката на евроизборите“, сподели Николов, който отбеляза и сериозния интерес от румънските медии към събитието.

От началото на 2014 г. русенецът е единственият представител на България в парламента на Международния ромски съюз. Организацията е регистрирана през 1971 г. и се ползва със сериозен авторитет, като има свои структури в цяла Европа, САЩ, Бразилия, Австралия, Филипините и т.н.

На срещата си в Букурещ са обсъждани възможности за сътрудничество и защита правата на ромите. „Според различни проучвания ромите в Европа са между 8 000 000 и 10 000 000. Ние не искаме да имаме повече, а равни права с всички останали. Независимо от произхода си, всеки трябва да спазва законите. Щом съм български гражданин, трябва да спазвам законите на България. Трябва да докажем, че ромите могат да се образоват, да развиват бизнес. В тази връзка обсъждахме селското стопанство като отрасъл, в който ромите биха могли да се реализират – да обработват земи, да участват в производството“, коментира Николов.

Наред с официалната част в Букурещ е имало и богата културна програма, включваща и ревю на популярни дизайнери на дамска мода и бижута, както и на традиционни ромски носии. За музикалната част е допринесъл самият Тодор Николов, тъй като е завел за празненствата русенския оркестър „Варвари“. „Всички показаха голямо уважение към България. Успях да им покажа и високото качество на нашите вина, за което благодаря на винарска къща „Левента“. Русенският народен представител Пламен Нунев пък ми бе дарил българското знаме, което се вееше през цялото време до нас“, сподели още Николов.

Очаква се през май тази година откриване на официален офис на Международния ромски съюз в Русе, като за събитието се очаква да пристигне и Дорин Чоба.

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари