Русе вече не е „оазис” за домашното насилие

0
Две жени се борят за живота си след проявена жестокост към тях
Две жени се борят за живота си след проявена жестокост към тях Видео: NOVA

Една жена бе простреляна от мъжа си в крайдунавския град, друга – пребита от неин познат

Представители на организации за борба с домашното насилие коментираха в ефира на NOVA зачестилите случаи в Русе на малтретирани жени. Само за два дни две русенки бяха насилени от мъже. 39-годишна маникюристка беше простреляна от мъжа, с когото живеела, в корема. Състоянието ѝ е тежко. Кампанията за кръводаряване продължава. В четвъртък сутринта друга жена беше пребита от свой познат и също е в тежко състояние в болница с множество фрактури.

Доскоро крайдунавският град бил „оазис” за домашното насилие. По думите на Милена Попова от „Сороптимист интернешънъл” – Русе вече има 97 заведени дела. Може ли обаче да се осъществи превенция на случаите? „Първият сигнал е ревността и на всяка жена трябва да ѝ светне лампичка, че може да последва тормоз”, заяви Милка Трифонова от „Зонта клуб-Русе”.

Два от общо 12-те центрове за защита на жертви на домашно насилие се намират именно в Русе. Те оказват и подкрепа, предлагат и подслон за тормозени жени. Според адвокат Николай Братованов промените в закона вече дават резултат. „Отпадането на условията за системност и повтаряемост дават възможност за навременна и ефективна защита”, твърди юристът. По думите му обикновено жертвите подценяват първите симптоми на зараждащата се агресия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    2
    Обясни
    как една организация може да направи нещо за жена, която е решила да живее с криминално проявен тип, или на чист български език - търговец на наркотици? Защо една жена решава да живее и да роди две деца на търговеца на смърт? Любов, привързаност, навик или просто алчност? Не че не съчувствам, но всички съсипани животи за пари, за тях някой ще се трогне ли?
  • 7
    1
    Защо
    Липсва позицията на една госпожа от едно сдружение, която наскоро получи от областния управител грамота за "изявена гражданска позиция" по проблеми на домашното насилие и нейната организация управлява кризисен център за жертви на домашно насилие, както и години наред и сега е бенифициент по проект за превенция и справяне с насилието над жени в партньорство с областна администрация и общината? Нека да каже какъв е ефектът от тази превенция, за която говори, защото едни от най-тежките случаи на домашно насилие, включително и последните, са в Русе. Иначе се отчитат "високи" резултати и че градът "не е оазис" на домашно насилие, но какво да се каже след тези два потресаващи случая. Време е финансираните проекти в тази област задълбочено и детайлно да бъдат анализирани за действително, а не думи и писания, постигнат значим ефект в личен, семеен и обществен план.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари