Русе ще се превърне в световен център на музиката

0
Русе ще бъде домакин на Международна лятна академия АЛЕГРА
Русе ще бъде домакин на Международна лятна академия АЛЕГРА

От 13 до 28 юли, за трета поредна година, Русе ще бъде домакин на Международната лятна академия АЛЕГРА.

Събитието беше представено на пресконференция днес с участието на Председателя на Фондация „Алегра“ Петър Найденов, Зам.-кмета по хуманитарни дейности Иван Григоров и Изпълнителния директор на Общинска фондация „Русе – град  на свободния дух“ Елена Минкова.

По време на срещата господин Григоров изрази удовлетворението на ръководния екип на Община Русе от нарастващия интерес към Музикална лятна академияАлегра“ и посочи, че събитието заема достойно място в културния календар на града.

Тазгодишното издание на академията включва 7 майсторски класа: оркестрово дирижиране, хорово дирижиране, пиано, клавирно дуо, кларинет, класическа китара и тромпет. В тях ще се обучават 89 млади музиканта от 21 държави, като участниците от България ще бъдат 24.

Всички те ще имат изключителната възможност да придобият ценен опит и да усъвършенстват уменията си под вещото ръководство на изтъкнати имена от световна величина. Сред лекторите са вече познатите от миналогодишното издание на академията проф. ЙОХАНЕС ШЛЕФЛИ (оркестрово дирижиране), клавирното дуо ГЕНОВА & ДИМИТРОВ и тромпетистът ВИМ ВАН ХАСЕЛТ.  Към преподавателския екип тази година ще се присъединят още АНДРЕАС ХЕРМАН – диригент на Мюнхенския филхармоничен хор, ФАБИО ДИ КАЗОЛА – швейцарски кларинетист и професор в Университета по изкуствата в Цюрих, както и АНДРЕАС ФОН ВАНГЕНХАЙМ – немски китарист и композитор, който преподава във висши музикални училища в Германия и Швейцария.

В рамките на 12 дни публиката ще има шанса да се наслади на 10 концерта в Доходно здание и Русе ще се превърне в световен център на музиката. Освен традиционните заключителни концерти на отделните майсторски класове, които ще се провеждат ежедневно, започвайки от 19 юли, в програмата са предвидени и още 3 изключително атрактивни концерта, на които като солисти на русенска сцена ще излязат самите преподаватели в академията.

На 17 юли, от 20 ч., в голямата зала на Доходното здание с букет от прочути и любими на публиката инструментални бисери ще се представи РУМЪНСКИЯТ НАЦИОНАЛЕН КАМЕРЕН ОРКЕСТЪР със солист световноизвестният тромпетист Вим Ван Хаселт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари