Музикална академия „Алегра“ стартира в Русе

0

Първото издание на Международната лятна музикална академияАлегра“ започва в града ни, стана ясно днес по време на нарочна пресконференция, на която беше представено културното събитие.

Партньори са общинската фондация „Русе – град на свободния дух“, Националното училище по изкуствата и др. Идеята е на Петър Найденов – русенец с успешна кариера на международната музикална сцена – той свири в Люцернският симфоничен оркестър и е преподавател във Висшето училище за изкуства в Цюрих, Швецария.

Алегра“ ще дава възможност на млади диригенти, оперни певци и инструменталисти да обогатят да утвърдят опита и знанията си чрез общуване и работа с известни солисти и преподаватели, обясни Петър Найденов. Той разказа, че у него отдавна се е зародила идеята за реализацията на „Алегра“, но едва сега е открил партньори в лицето на местната власт и фондация „Русе – град на свободния дух“.

От днес до 3 септември ще има репетиции на млади диригенти с оперно филхармоничния оркестър на града ни, под ръководството на проф. Йоханес Шлефли, който преподава във Висшето училище за изкуства в Цюрих и е главен художествен ръководител на камерния оркестър в град Манхайм, Германия, стана ясно още по време на срещата с медиите.

Нашият именит съгражданин Светлин Русев също ще се включи в академията, напътствайки цигуларите. За да участва в „Алегра“, той е отказала „невероятни концерти, за които аз, като музикант, много му завиждам“, подчерта Петър Найденов и изрази благодарността си. Тенорът Бойко Цветанов (с над 30-годишна кариера в операта в Цюрих), пък ще работи с младите оперни певци. Проф. Шлефли ще води майсторски клас по оркестрово дирижиране.

За академията Русе посреща над 40 студенти от 18 държави. В рамките на 12 дена ще има 5 концерта, 3 от които на симфоничния оркестър, а 2 са заключителните концерти на майсторските класове по оперно пеене и цигулка. Те ще бъдат със свободен вход. На 30 август ще се проведе и галаконцерт, на който проф. Шлехли ще дирижира оркестъра, участие ще вземат Светлин Русев и Бойко Цветанов. Концертите на 23 и 26 август ще бъдат в зала „Филхармония“, галаконцертът ще е в Голямата зала на Доходното здание, заключителните концерти на майсторските класове пък ще са в зала „Европа“ в Доходното здание.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари