Русе бе домакин на Международна Академия за акушерки

0
За първи път Академията стартира със студентска сесия
За първи път Академията стартира със студентска сесия Снимка: УМБАЛ "Канев"

За първи път Академията стартира със студентска сесия

Русе бе домакин на XI-та Международна Академия за акушерки, в която се включиха над 200 акушерки, лектори, студенти и преподаватели от цялата страна, Румъния и Сърбия, които са се посветили се на грижата за женското здраве.

В това издание за първи път Академията стартира със студентска сесия. В нея взеха участие студенти от всички университети в България, в които се обучават акушерки. Подготвените презентации показаха усърдна работа на студенти и преподаватели, съобщиха от УМБАЛ "Канев" - Русе.

Събитието се организира от Алианс на българските акушерки, а на местно ниво своеобразен домакин бе Университетска болница „Канев“ в лицето на акушерките от отделение „Акушерство и гинекология“, които са активни членове на алианса.

АБА награди акушерките от Випуск 2023, дипломирали се с най-висок успех. Голяма част от тях споделиха, че вече се реализират в различни лечебни заведения в страната.

Презентациите на лекторите обхванаха теми, свързани с различни страни на женското здраве – бременност, гинекологично и репродуктивно здраве, акушерски и неонатологични грижи, хранене, двигателна активност. Обсъдиха се проблеми и възможности в организацията на акушерските грижи в България, като в дискусиите бяха набелязани идеи за развитие, видимост и достъпност на акушерската грижа, защото обучена и компетентна акушерка е необходима на жената през целия ѝ живот, а не само в периода на бременност и раждане.

В грижата за женското здраве много е важен мултидисциплинарният екип, затова в подбора на лекторите освен акушерки имаше и лекари с различни специалности – проф. д-р Атанас Щерев и проф. д-р Таня Тимева – специалисти по репродуктивно здраве, д-р Лиляна Йорданова и д-р Галина Аръшева – акушер-гинеколози, д-р Лилия Георгиева – неонатолог, д-р Татяна Матева – диетолог и ОПЛ, д-р Петя Кашукеева – лекар в отделение „Съдова хирургия“, Цветелина Шопниколова- клиничен психолог, фармацевти, нутриционисти и др.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Вгъзилена е обидена
    Защо не поканихте мъжът ми Бенчо МИЛФкоф, който се стреми да осперменява всяка булка до 69 години, за да удигне раждаемостта у Русито? Обидена съм Ви. Сега че Ви пусна малко газове у Русито от дирника си от Нисково село.
  • 4
    1
    Омръзнахте
    С тези кухи реклами, защото и като преподавателски състав и като процес на обучение и подготовка и научни изследвания ме можете на малкия пръст на медицинските университети в София, Пловдив, Варна и Плевен да се опрете. То не не пъчене не не чудо от преподаватели, които дойдоха от полувисшия медицински колеж и набързо станаха доктори, доценти и професори, като към тях за цвят добавиха професори от София и други градове съ съдействието на Кирето.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари