Управниците на Русе нищят Генерален план за организацията на движението в града

2
Идеята е да бъде осигурен бърз, безопасен и икономичен транспорт на пътници и товари, както и удобство при придвижването
Идеята е да бъде осигурен бърз, безопасен и икономичен транспорт на пътници и товари, както и удобство при придвижването Снимка: Община Русе

Идеята е да бъде осигурен бърз, безопасен и икономичен транспорт на пътници и товари, както и удобство при придвижването

На работна среща с представители на изпълнителя, на когото беше възложено да разработи Генерален план за организацията на движението /ГПОД/ за територията на Община Русе, бяха обсъдени предварителните варианти на схемните проектни решения.

На срещата присъстваха кметът Пенчо Милков, заместник-кметовете Магдалина Илиева и Димитър Недев, главният архитект на Община Русе арх. Иван Ениманев, председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, представители на сектор „Пътна полиция“, председателят на Комисия по комунални дейности, транспорт и безопасност на движението Йовчо Смилов и представители на неправителствени организации.

ГПОД определя условията и реда за организиране на движението по цялата улична мрежа. Целта му е да служи като инструмент на общинската администрация за взимането на ефективни и оптимални решения относно градската мобилност и инфраструктура – режими на движение, паркиране, масов градски обществен транспорт, пешеходна достъпност, безопасност и други, съобщиха от Община Русе.

Разработването на Генерален план преминава през три отделни етапа на работа. Първият е анализ на съществуващото положение, свързан с описание на съществуващата улична мрежа - класификация, конфигурация, параметри, връзки с републикански и общински пътища и настилки и др. Вторият включва изработването на предварителен, а третият – на окончателен проект.

Според Плана изискванията за организация на движението ще се постигнат чрез разделяне на транспортните и пешеходните потоци по вид, място и време и канализиране на движението по предназначение и цели чрез пътеуказателна сигнализация. Регламентиране на транспортния и пешеходния достъп до притегателните обекти, обслужвани от пътищата, отворени за обществено ползване, осигуряването на оптимални режими за паркиране на пътните превозни средства и ефективен контрол върху движението и паркирането са другите важни изисквания, които трябва да бъдат приложени.

С организирането на движението по улиците и пътищата на територията на Русе се предвижда да бъде осигурен бърз, безопасен и икономичен транспорт на пътници и товари, както и удобство при придвижване на участниците в пътното движение. Намаляване на задръжките на автомобилите по кръстовищата на първостепенната улична мрежа на града, безопасността и опазване живота и здравето на децата около училищата, детските градини, спортните и детските площадки и определяне на зони за платено паркиране в районите с повишен риск от задръствания са също сред основните цели на Плана.

Направените на днешната среща предложения ще бъдат анализирани от Община Русе, като проектният вариант ще бъде върнат на изпълнителя и впоследствие подложен на обществено обсъждане. Следващата стъпка предвижда съгласуваният с гражданите вариант да се анализира от Общинския експертен съвет по устройство на територията. След като бъде финализирано нанасянето на всички забележки и корекции по предварителния проект на ГПОД, предложенията ще бъдат върнати на изпълнителя, който от своя страна ще изработи неговия окончателен вариант.

Припомняме, че за Община Русе Генерален план за организация на движението последно е бил изготвян преди повече от 30 години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    16
    ГРАДЕЖ на Борко
    Шъ въ оправим на есен Сега да ви светна : Най важното движение в ГРАДЕЖ е ЧУКАНЕТО
  • 5
    15
    WC
    Омитай се ! Селфи- на село!!!
  • 8
    14
    До 10-тия тъпак
    Ами слез си от скапаната бракма, която замърсява и без това мръсния въздух на Русе и се качи на велосипед! Ама то трябва да имаш поне една мозъчна гънка за това, а при теб явно и толкова няма! Също като Пенчи Микрофоня от Бенгази си!!!!!!!!
  • 21
    13
    Георги
    Преди половин година се срещнах с г-н кмета и след проведен разговор за състоянието на пътя около Хаджигенова чешма ми беше обещано да се почисти банкета за да се отводни платното.До днес нищо.На такова голо обещание аз бих отговорил"никога няма да гласувам за него.
  • 11
    12
    Мисли малко, бе.
    До 10: ПРЕДЛОЖЕНИЕ 2: Предлагам да премахнем и всички пешеходни пътеки, защото пешеходците не носят никакъв на общината, не плащат данък като участници в движението, а имат само права без задължения. Това къде го има ?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари