Русе ще почете Стоян Михайловски с паметен знак и миниплощад

0
В момента има само паметна плоча в крайдунавския град
В момента има само паметна плоча в крайдунавския град Снимка: Монитор / архив

Русе ще отбележи 130 години от създаването на българския всеучилищен химн „Върви, народе възродени“ с поставянето на 4-метров паметен знак срещу библиотеката.

Текстът е написан на 15 април 1892 г. от Стоян Михайловски, докато е бил учител по френски в Мъжката гимназия в Русе. Предложението ще бъде гледано на предстоящата сесия на Общинския съвет, а идеята е на инициативен комитет, информира Русе Медиа.

До момента в Русе имаше само паметна мраморна плоча на ул.“Константин Димчев“ 6, където Стоян Михайловски е живял някога със съпругата си.

Бъдещият паметен знак ще бъде поставен успоредно на североизточната фасада на кооперацията, където ще се обособи малко площадно пространство от 16 кв. м. Настилката пред паметния знак ще бъде оформена от редуващите се гранитни плочи и тревни ивици. Така създаденото пространство ще е с достатъчна площ за полагане на венци при отбелязване на 24 май. Съществуващите три дървета ще се запазят, като е предвидено и тип бариерно озеленяване с височина 2 м зад паметния знак с цел.

Самият знак ще представлява хоризонтална стела с размери 4,10 х 1,80 м от видим бетон. От лицевата му част ще бъде вградена хоризонтална плоча от черен гранит, с размери 3.90 х 0,95 х 0,02 м, свързана с квадратна плоча от сив гранит. Вдясно от сивия гранит върху черната плоча ще бъде монтиран надпис с обемни букви „Върви, народе възродени, към светла бъднина върви“. Вляво, също върху черната плоча, ще бъде вграден правоъгълен бронзов барелеф с лика на Стоян Михайловски. Ще бъде изписано „На това място е била къщата, в която на 15 април 1892 г. видният творец и общественик Стоян Михайловски създава текста на химн, посветен на 24 май- Ден на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност“. Под него с по-дребен шрифт ще се изпише „По случай 130 г. от създаването на Българския всеучилищен химн – 15 април 2022 г.“

Проектът за паметния знак е дарен на Община Русе от арх. Венцислав Илиев. Средствата за изграждането му ще се събират като дарения от граждани, фирми и институции.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари