Русе продължава да изостава!

5
Заплатите, бизнесът и инвестициите все още остават по-ниски от средните за страната
Заплатите, бизнесът и инвестициите все още остават по-ниски от средните за страната Снимка: Dunavmost

Всички области в страната в последните години отбелязват ръст на благосъстоянието и стандарта на живот, измерени чрез БВП на човек от населението, заплатите на работещите и доходите на домакинствата.

Това сочат данните от изданието „Регионални профили: показатели за развитие” на Института за пазарна икономика, който за седма поредна година представя регионалното развитие на страната.

Заплатите, бизнесът и инвестициите в област Русе обаче все още остават по-ниски от средните за страната.

Брутният вътрешен продукт на човек от населението в област Русе продължава да нараства.

Това нарастване е съпроводено и от стабилен ръст на заплатите в областта, които обаче все още остават по-ниски от средните за страната. Пазарът на труда също продължава възстановяването си.

Бизнес и инвестиционната активност в област Русе се повишава през последните години, но изостава спрямо средните нива в страната.

Русе е важен логистичен център в страната и гъстотата на пътната и железопътна мрежи е сравнително висока. Усреднените ставки на местните данъци и такси в общините в област Русе са сравнително ниски. Общините в областта продължават и работата си по развитие на електронното правителство и предоставянето на административни услуги на „едно гише”, но областта продължава да изостава чувствително по отношение на покритието на кадастъра.

Въпреки че изселването от област Русе продължава да е по-ниско от средното за другите области и страната, слабата раждаемост в областта се отразява неблагоприятно на демографската картина. Средният успех на матурите по български език и литература в областта намалява.

Лекарите в областта са значително по-малко спрямо населението. Бързината на правораздаването е по-добра от средната за страната.

Въпреки сравнително високата степен на урбанизация на областта, делът на населението в селища с обществена канализация е относително нисък. Културният живот в областта е сравнително интензивен.

Целият доклад може да намерите ТУК.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари