Русе е на първо място по заболели от РАК

3
Десетилетия наред русенци са лишени от чист въздух, управляващите се сменят, но проблемът остава
Десетилетия наред русенци са лишени от чист въздух, управляващите се сменят, но проблемът остава

Това ли прави Русе най-добрият град за живеене?

Информация от последния издаден през 2017 г. от Националния раков регистър доклад (за 2015 г.) показва, че Русенска област е на първо място по заболели от РАК.

Десетилетия наред русенци са лишени от чист въздух, управляващите се сменят, но проблемът остава.

Регистрираните болни в онкологичен център Русе, за няколко години, са се увеличили  с 25%. Нивата на фините прахови частици почти всеки ден стигат до 10 пъти над допустимото.

Общински съвет Русе отказа да приеме искане на граждани за създаване на Обществен съвет по екология, Община Русе не предприе никакви мерки за осигуряване на чиста и здравословна околна среда. РИОСВ - Русе не разполага с апаратура за установяване количеството и вида на вредните емисии, отделяни от промишлени източници.

В промишлени предприятия работят незаконно строени инсталации. През 2016г. Окръжна прокуратура образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител за замърсяването на въздуха, следствието по което още не е приключило и няма повдигнати обвинения.

Парламентът и правителството бездействат, въпреки, че са запознати с проблема.

На 5 февруари от 18:00 часа ще има протест за чист въздух пред община Русе.

Русенци протестират против бездействието на институциите и настояват за адекватно и ефективно решаване на проблема.

Всеки 20-ти българин е болен от рак

Това съобщи националният консултант по медицинска онкология професор Асен Дудов, цитиран от БНР. Той участва в дискусия с други водещи специалисти от различни онкологични направления, посветена на Световния ден за борба с рака – 4 февруари. 

Рак на белия дроб, гърдата, дебелото черво, кожата и стомаха са локациите, които най-често засягат българите.

"Имаме достатъчен ресурс, който е кадрови. Имаме достатъчно средства за лечение като лекарства, като апаратура, като обезпеченост, но според мен няма достатъчно организация. Има безумното начало в насочването на пациентите, което, за съжаление, ги забавя в тяхното идване до специалиста. Невинаги идват в трети и четвърти стадий. Просто някои от нашите ракови заболявания проявяват късно симптоми. А иначе при рака на млечната жлеза, рака на маточната шийка, за съжаление, липсата на скрининг", обясни проф. Дудов.

Българските пациенти имат достъп до съвременните методи на лечение на заболяването, но трябва да се работи за ранното диагностициране, смята още експертът.

Според председателя на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания Евгения Александрова друга слабост в грижата за пациентите са палиативните грижи.

В България ракът на белия дроб е най-честото злокачествено заболяване при мъжете и петото по честота при жените. Най-често се среща в най-активната възраст на хората - между 45-55 и 60 години, но за съжаление над 70% от пациентите се диагностицират в трети и четвърти стадий на заболяването.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари